Kaj Linnas advokat sågar ny bevisning

Umeå/Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

På tisdagen börjar rättegången mot Kaj Linna. Ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall kommer få sin upplösning. Och hans Kalmaradvokat är segerviss. – Jag är inte orolig, säger Thomas Magnusson.

Klockan nio på tisdagen öppnar dörrarna till hovrätten i Umeå och avgörandet i ett av svensk kriminalhistorias viktigaste fall kan starta. Det gäller mordet i Kalamark 2004 som Högsta domstolen beviljade resning i och som nu återigen ska få en rättslig prövning. Det är ett så kallat indiciemål, det saknas teknisk bevisning för att någon ska bindas vid brottet. Att Kaj Linna fälldes beror helt på förhör av ett huvudvittne, som under resans gång ändrat sin berättelse inte en gång utan fyra.

– Jag är förvånad att det har gått så långt att det blivit rättegång. Jag trodde inte att åklagaren skulle driva det här. Men det kan mycket väl bli så att min klient släpps i förtid, säger Thomas Magnusson, Kaj Linnas advokat.

Han berättar att de varit förberedda en längre tid. Att han och Kaj Linna har finslipat sitt förvar.

– Jag fick hela förundersökningsprotokollet först i fredags. Så ska det naturligtvis inte vara. Normalt har jag flera veckor att läsa in mig. Jag har sagt till rätten att det kommer att bli en hawaiirättegång med de här förutsättningarna. Men Kaj Linna vill köra på, så då gör vi det.

Den nya bevisning som åklagaren har lämnat in handlar om telefonavlyssning mellan huvudvittnet och hans far. Telefonavlyssningen ska ha skett efter att Kaj Linna beviljades resning i Högsta domstolen i slutet på förra året.

– Men där framkommer ganska klart att de vet att de är avlyssnade så det är lätt att avfärda, säger Thomas Magnusson.

Kaj Linna berättade i en intervju i Barometern att alla de 40 vittnen som åklagaren kallat bara gynnar honom, även huvudvittnet?

– Ja, jag kliar mig i huvudet när jag ser vilka vittnen som åklagaren kallat. Jag ser ingen som missgynnar min klient.

Du har sagt att det här är din karriärs viktigaste fall, du har lagt ner hundratusentals kronor på resningsansökan. Hur känns det nu?

– Jag går in i min bubbla. Jag har inte tidigare uttalat mig i media för att jag inte tror att tror att det gynnar att ha någon slagväxling med åklagaren. Jag tvingas tänka att det bara är en vanlig rättegång och har gått in i min bubbla nu.