Nazist gripen efter bråk under pridetåget

Kalmar Artikeln publicerades
4 bilder

Det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade samtidigt som prideparaden tågade genom Kalmar.

Plötsligt uppstod tumult som slutade med att en nazist kunde gripas och fem omhändertas.

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i korsningen Storgatan/Kaggensgatan. Strax före klockan 14 uppstod tumult, som sedan urartade till ett rejält bråk. Poliser var på plats och efter några minuter lugnade situationen ner sig.

Enligt polisen startade tumultet med att en okänd kvinna rev ner en banderoll som män ur Nordiska motståndsrörelsen höll upp.

Därefter ska en av männen ha slagit en polis i ryggen med skaftet till en flagga.

– Det var ett så pass hårt flaggslag och med sådan kraft att polisen föll omkull. Mannen har även bänt med armar och ben när han skulle gripas, så han fick beläggas med handfängsel, säger Catarina Brandt, jourförundersökningsledare på Polisen i Kalmar.

Mannen, som är 30 år, greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han är nu hörd av polisen och frigiven.

Ytterligare fem personer från Nordiska motståndsrörelsen omhändertogs och två av dessa, en 48-årig man samt en man i 30-årsåldern, är misstänkta för våldsamt motstånd. Dessutom hävdar två av männen att de blivit ofredade efter att banderollen rivits ner. För den händelsen finns i nuläget ingen misstänkt.

Demonstrationen från Nordiska motståndsrörelsen saknade tillstånd av polisen och därför har en anmälan om brott mot ordningslagen upprättats.

LÄS OCKSÅ: Projektledaren: ”Gör oss inom priderörelsen ännu starkare”

Barometern har pratat med en Kalmarbo som blev vittne till händelsen. Först såg han när nazisterna vecklade ut en flagga och en banderoll. Sedan såg han att en kvinna sprang fram för att slita ner banderollen.

– Men hon trillar omkull och då reagerar de med banderollen. Då springer polisen fram. Sedan blir det lugnt och människor står runt omkring. Då kommer kvinnan en gång till och ska slita ner banderollen. Då springer killarna med banderollen fram igen. Då blir en polis omkullknuffad i det här bråket, säger han.

Vittnet, som är noga med att poängtera att han inte på något vis sympatiserar med Nordiska motståndsrörelsen, är kritisk till att polisen inte ingrep mot kvinnan.

– Jag dömer inte polisen men som medborgare i Kalmar undrar jag varför de inte tog hand om flickan. Det var hon som satte eld på brasan, men alla dyker på Nordiska motståndsrörelsen. Jag anser att alla har rätt att ha sin åsikt och de gjorde ingenting, säger han.

Ett annat vittne berättar att hon gick fram till männen och försökte ställa sig framför banderollen så att den inte skulle synas.

– Ena stunden stod vi och pratade, men sedan blev de hotfulla, och sedan slängde polisen sig på dem, säger hon.

Hon hotades av en av männen, men säger att en polis lyckades tackla ner honom

– Vi gjorde kanske inte allting på rätt sätt, vi blev för arga och kunde inte låta dem stå där ostörda. Vi gjorde det vi kände var rätt och agerade med civilkurage. Det är så otroligt kränkande att de ens har fått tillåtelse att sprida sitt hat under ett event som handlar om kärlek, säger hon.