Jubileum för hyllad tonårsfest

Kalmar Artikeln publicerades
Håkan Roupé från polisen, Stefan Medhammar från Äventyrsbadet, Johan Hjulström från socialtjänsten och Kjell Lindberg, Mia Rönnemalm och Cecilia Lindqvist från Kalmar kommun.
Håkan Roupé från polisen, Stefan Medhammar från Äventyrsbadet, Johan Hjulström från socialtjänsten och Kjell Lindberg, Mia Rönnemalm och Cecilia Lindqvist från Kalmar kommun.

Drygt 1 500 ungdomar väntas när Fullt ös hålls för tionde gången i Kalmar. Det drogfria evenemanget, som ska få fler att skjuta upp alkoholdebuten, hyllas av polis och socialtjänst.

– Det har givit en tydlig effekt på ungdomsfylleriet, säger Håkan Roupé vid Kalmarpolisen.

På valborgsmässoafton klockan 18 öppnar festivalentrén i Carlsbergsparken vid Äventyrsbadet. På området, där både simhallen och sportcentret ingår, väntar en lång rad aktiviteter, från vattenrugby och lasergame till nycirkus och disco.

– Det är helt fantastiskt att det lockar så många ungdomar varje år. Att se glädjen hos alla är riktigt häftigt, säger Kjell Lindberg från Kalmar mot droger som var med och drog igång evenemanget 2008.

Tanken var att göra en insats mot ungdomsfylleriet i staden.

– Vi hade mycket fylla och just valborg är en kväll då många dricker för första gången. Vi ville locka dem med något annat.

Evenemanget har slagit väl ut och blivit ett givet inslag den 30 april. Håkan Roupé säger att han märker en stor skillnad mot tiden före Fullt ös.

– Tidigare var Stadsparken och Långviken det klassiska stället för ungdomar att samlas på Valborg. Det brukade komma mängder av unga och en stor del var kraftigt berusade. Nu drar det här arrangemanget så mycket folk att vi betydligt lättare kan hantera dem som inte kommer.

Evenemanget riktar sig till ungdomar i årskurs sju till nio och alla som vill komma in får blåsa.

– Det här är en kväll där unga får se att man kan ha kul utan alkohol. Ju fler sådana här evenemang det finns, desto längre kan man skjuta på alkoholdebuten, säger Stefan Medhammar på Äventyrsbadet som också står som medarrangör.

FAKTA

Fullt ös

Tid: 30 april klockan 18.00-00.00

Pris: 20 kronor vid förköp, 40 kronor i entrén

För: Elever i årskurs sju till nio

Arrangörer: Kalmar kommun, Äventyrsbadet, polisen, Smålandsidrotten och en lång rad lokala föreningar.

Visa mer...