Jordbruksverket erkänner misslyckande: ”Vi ska ha kritik”

KALMAR Artikeln publicerades
Landshövding Thomas Carlzon hade bjudit in Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och representanter för lantbrukarna för att samtala om framtiden för jordbruket i länet.
Foto: Lotta Nyberg
Landshövding Thomas Carlzon hade bjudit in Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och representanter för lantbrukarna för att samtala om framtiden för jordbruket i länet.

EU-stöd som släpar efter och nu en katastroftorr sommar.

Jordbruksverkets generaldirektör var i Kalmar för att hitta en väg framåt.

– Det måste bli mindre krångel, säger Håkan Lundgren, LRF Sydost.

Det var länsstyrelsen med landshövding Thomas Carlzon i spetsen som hade bjudit in Jordbruksverkets ledning och LRF-företrädare för att samtala om situationen för jordbruket i länet.

– Det har handlat mycket om utbetalningar som inte blir av. Med det här mötet vill vi hjälpa till att få det positivt och blicka framåt, säger Thomas Carlzon.

På tal om att utbetalningarna av EU-stödet släpar efter så är ändå Kalmar län bäst i klassen, enligt Jordbruksverket. Länsstyrelsen har bland annat avsatt fler personer som jobbar med utbetalningarna. Det som inte är utbetalat nu beror på Jordbruksverket.

– Kalmar län är det goda exemplet och det här är ett jordbrukstätt län. Därför är det intressant för oss att komma hit och höra hur man gör här, säger Håkan Henriksson, divisionsdirektör på Jordbruksverket.

Verkets generaldirektör Christina Nordin erkänner att myndigheten har misslyckats med sitt uppdrag, men hoppas kunna bygga upp nytt förtroende.

– Vi ska ha kritik och det är jätteviktigt för oss att höra kraven som finns från lantbrukarna. Det handlar om att få utbetalningar i tid och det goda kontrollmötet. Det har varit ett positivt angreppssätt i dag, säger hon.

LRF Sydosts ordförande, Håkan Lundgren, betonar att man ännu inte har sett alla konsekvenser av sommarens torka och att det också därför är så viktigt att alla pengar betalas ut.

– EU-stödet är 10 procent av hela omsättningen så det är viktigt, säger Mathias Jonsson, som är en av landets största mjölkproducenter i Ogestad utanför Gamleby.

Efter mötet är både Mathias Jonsson och Håkan Lundgren försiktigt positiva.

– Jag känner att Jordbruksverket har ändrat attityd och att de vill underlätta för lantbrukarna. Det finns en livsmedelsstrategi som säger att vi ska öka produktionen. Men för att kunna öka produktionen måste krånglet minska. Det är också så vi kan locka unga att vilja satsa på lantbruk, säger Håkan Lundgren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.