Johan Persson får nytt statligt uppdrag

Kalmar Artikeln publicerades
Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, socialdemokraten Johan Persson, fick på torsdagen ett nytt statligt uppdrag. Regeringen utsåg honom till ledamot i Trafikverkets styrelse.
Foto: Mats Holmertz
Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, socialdemokraten Johan Persson, fick på torsdagen ett nytt statligt uppdrag. Regeringen utsåg honom till ledamot i Trafikverkets styrelse.

Regeringen utsåg på torsdagen kommunalrådet Johan Persson (S) till ny styrelseledamot i statliga Trafikverket.

– Det är en spännande och viktig uppgift, säger han till Barometern.

Trafikverket är landets största myndighet, främst med ansvar för landets infrastrukturfrågor, och står just nu inför en satsning på 700 miljarder kronor.

Johan Persson utsågs vid torsdagens regeringsmöte till ny ledamot av styrelsen, och ersätter socialdemokraten Ilmar Reepalu från Malmö. Ordförande är Mats Sjöstrand, som bland annat tidigare varit generaldirektör på Skatteverket.

– Det är bra att vi får in erfarna kommunalråd i statliga styrelse och verk, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth från Växjö, som är ansvarigt statsråd för statliga Trafikverket.

– Jag är glad över beslutet och är säker på att Johan Persson kommer att göra ett lysande arbete.

Då blir det en smålänning till?

– Det är alltid bra med smålänningar, säger Tomas Eneroth och skrattar.

– Men som styrelseledamot i Trafikverket har man ett nationellt ansvar.

För Johan Persson innebär utnämningen det andra tunga statliga uppdraget på kort tid. Han utsågs 2015 till ordförande för Landsbygdskommittén, en parlamentarisk utredning som levererade ett stort antal förslag för en levande landsbygd till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Det är också den erfarenheten som Tomas Eneroth lyfter fram.

Foto: BLT
"Jag är säker på att Johan Persson kommer att göra ett lysande jobb”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, ansvarigt statsråd för Trafikverket.

– Johan Persson ledde framgångsrikt Landsbygdskommitténs arbete, och har därmed gedigen erfarenhet av och kunskap om infrastrukturfrågorna.

– Regeringen vill se satsningar i hela landet, vi har investeringar på 700 miljarder framför oss, och då är hans perspektiv viktigt, säger Tomas Eneroth.

Utnämningen av Johan Persson handlar i första omgången på två år, men det kan enligt Tomas Eneroth förlängas.

Johan Persson är glad över det nya uppdraget.

– Det är spännande och viktigt och jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter från områden utanför storstäderna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.