Annons

Mats Andersson: ”Jan Björklund spelar ett högt spel”

Liberalerna kastar in ett nytt ämne i valrörelsen. Det svenska EU-medlemskapet ska bli en valvinnare.
Mats AnderssonSkicka e-post
Publicerad 3 juli 2018 • Uppdaterad 7 september 2018
Mats Andersson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Partiledare Jan Björklund (L) håller tal under Liberalernas dag i Almedalen 2018.
Partiledare Jan Björklund (L) håller tal under Liberalernas dag i Almedalen 2018.Foto: Montage

Jublet på gatorna i Visby hade knappt lagt sig när Liberalernas partiledare Jan Björklund tog plats vid talarstolen. Och självklart tog han chansen, de första minuterna av talet handlade om segermatchen, VM-minnen och var en hyllning till "kapten Janne och hans lag."

När talet inleddes lyfte Jan Björklund direkt den förändring av partiets valstrategi som Liberalerna gjort de senaste veckorna. Bakgrunden är att Sverigedemokraterna på allvar nu kräver att Sverige ska lämna EU. Liberalerna, Sveriges mest EU-positiva parti, snappade direkt upp denna utmaning. Väl medveten om att den senaste SCB-mätningen visar att svenskarna är mer EU-positiva än på många år gör Jan Björklund nu EU-medlemskapet till en valfråga.

LÄS OCKSÅ:

Annons

"Vi har hittills sagt att vår valrörelse ska domineras av frågor som bättre skola och bättre integration. Nu har vi en tredje valfråga, Sveriges EU-medlemskap", förklarade Jan Björklund och drog ned en av kvällen största applåder med beskeden:

"EU-samarbetet ska utvecklas, inte avvecklas." Och "Ensam är inte stark. Ensam är ensam. Starka det är vi tillsammans." Björklund tog också en stor del av sitt stundtals riktigt rappa tal till att kritisera den både i Sverige och övriga Europa växande nationalismen. Framtiden byggs inte av inskränkt nationalism förklarade Jan Björklund som också än en gång slog fast att Liberalerna inte tänker förhandla med SD efter valet.

– Vi liberaler kan inte kompromissa med någon som anser att judar och samer inte är svenskar.

Men även om EU-samarbetet och en kraftig antinationalism dominerade talet så släppte inte Jan Björklund Liberalernas klassiska frågor helt. Med frågan "trodde ni verkligen att jag inte skulle säga något som skolan" lockade han fram mer skratt än applåder.

Men på något sätt kändes det korta avsnittet i talet om Sveriges behov av en kunskapsskola ganska tvingat. Ämnena för kvällen, och de som lyfte talet, var just Jan Björklunds starka engagemang för EU och hans tydliga avståndstagande från alla nationalistiska värderingar.

Måhända spelar Liberalerna och Jan Björklund ett högt spel, kanske är inte EU och kritiken mot Sverigedemokraterna valvinnare. Men Jan Björklund visade en sak med sitt tal, de frågor han själv brinner för ska Liberalerna driva hårt i valrörelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons