Jägare hjälper lantbrukare mot vildsvin

Kalmar län Artikeln publicerades
Jägare ska hjälpa lantbrukare som har problem med vildsvin.
Foto: Gunnel Persson
Jägare ska hjälpa lantbrukare som har problem med vildsvin.

Vildsvinen förstör lantbrukarnas grödor. Nu får lantbrukarna hjälp från jägare med att vakta grödorna.

Svenska Jägareförbundet har startat Vildsvinshjalp.nu. De lantbrukare som inte själva klarar av att vakta åkrar med grödor som vildsvinen bökar upp ska kunna vända sig till Svenska Jägareförbundet för att få hjälp.

Lantbrukaren fyller i ett formulär på webbsidan, sedan ordnar förbundet så att lantbrukaren kommer i kontakt med en jägare som kan hjälpa till.

För att klara av denna uppgift har Svenska Jägareförbundet byggt en beredskapsorganisation i alla län, däribland Kalmar län. Blir efterfrågan på hjälp stor kommer organisationen att växa.

– Detta ska vara gratis. Varken lantbrukaren eller jägarna ska betala något. Det handlar om att hjälpa varandra. Lantbrukaren bör hjälpa till att med skapa så bra förutsättningar för jägaren som möjligt, det kan handla om jakttorn eller att se till att det finns öppningar i grödorna så att det går att skjuta vildvin. Jägarna ställer upp och vaktar åkrarna, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.