”Jag tänker på fel jag själv har gjort under mina 30 år som läkare.”

Kalmar Artikeln publicerades

Den som längtar efter ett gott skratt hänvisas idag till andra delar av tidningen, förslagsvis till Hagbard den förskräcklige eller, om den finns i dagens tidning, en debattartikel av någon landstingspolitiker. Här blir det nämligen allvarligt. Känner ni till Paul Beijnes? Han är polis och tycker generellt att fler vårdskador borde polisanmälas.

Han ligger bakom polisanmälan gällande att patienter i Stockholm dog i kön för canceroperation på Karolinska. Någon enskild person måste ha fattat beslutet att inte skicka dessa patienter till andra sjukhus för operation. Är den människan skyldig till vållande till annans död? Eller kan denne gömma sig bakom ”systemet”? Utöver det juridiska så finns uppenbarligen frågan om den moraliska skulden. Och där är det nog svårt att komma ifrån ett ja.

Vi som jobbar inom sjukvården kan göra dödliga fel. Jag gillar inte begreppet ”den mänskliga faktorn” särskilt mycket, men faktumet att människor gör fel ibland kan knappast förnekas. Därför har vi alla möjliga skyddssystem inbyggda, varav inget dessvärre är 100 procent säkert.

Inom sjukvården kan fel begås och därför finns många skyddssystem varav inget dessvärre är 100 procent säkert, anser dagens krönikör.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inom sjukvården kan fel begås och därför finns många skyddssystem varav inget dessvärre är 100 procent säkert, anser dagens krönikör.

Jag kollade nyligen på filmen The killing of a sacred deer. Det är en mycket märkvärdig film som passerar gränsen till det onaturliga, men utgångspunkten är ett fel som en hjärtkirurg gör vid en operation. Felet leder till att patienten avlider. Det finns ju många olika kategorier av fel, i detta fall var alkohol inblandad. Oförlåtligt. Patientens son driver med mystiska krafter sedan en kampanj mot läkaren och hans familj. Mer ska jag inte skriva, kanske någon av er vill kolla på filmen själv. Filmen handlar om saker som fel, skuld, gottgörelse och hämnd.

Jag tänker på fel jag själv har gjort under mina 30 år som läkare. Fel genom att göra något, men även fel genom att låta bli att göra något. Även om orsakssambandet mellan mitt beslut och utgången kan vara nästintill omöjligt att reda ut, så infinner sig känslan av skuld.

Oftast är det en riktig soppa av fel som kan göras. Systemfel blandade med individuella mänskliga fel, stress, underbemanning, brist på sunt förnuft, brist på kunskaper, men även rena tillfälligheter.

Fel begås inom alla områden, inte bara inom vården. Tänk på flygolyckan över Bodensjön i Tyskland 2002 där bland andra 51 barn och ungdomar dog i en kollision mellan två flygplan. Det visade sig att även där var allt inblandat, från stress, systemfel, tekniska problem till individuella mänskliga fel. Plus en ordentlig portion öde. Det var rättsliga efterspel, fängelsestraff och skadestånd som skulle lösa det värsta sedan. Allt det räckte inte för Vitalij Kalojev. Han hade mist två barn och sin fru vid olyckan och uppvaktade därför två år senare flygledaren Peter Nielsen och mördade honom. Peter Nielsen hade varit den ensamme och stressade flygledaren denna olycksdag och hade fattat felaktiga beslut som möjliggjorde olyckan. Jag vet inte hur Peter Nielsen hanterade sin skuld, men Vitalij Kalojev blev senare firad som hjälte i sitt hemland och blev även minister. Fel, skuld, hämnd. Riktigt så dramatiskt är det inte inom sjukvården.

Vad kräver anhöriga egentligen i sådana fall? Knappast hämnd. Och gottgörelse är ju svårt att få. Ett erkännande? Att förbättra systemen? Det finns många olika instanser som hanterar sådana frågor: Patientnämnden, IVO, lex Maria, patientförsäkringen, åklagare. Många aktörer – men skipar de rättvisa? Nyligen miste en vän till mig en anhörig efter ett fel som begåtts av sjukvårdspersonal. Vännen sa till mig att det hade varit bättre att inte veta om felet. Det hade känts bättre att kunna leva i tron om att det var sjukdomen och inte ett meningslöst och onödigt fel som orsakade döden. Är det ett ställningstagande mot min ärlighet och professionalitet som läkare? Hur tänker ni?

Fler krönikor av Jörg Carlsson:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.