"Jag började gråta fast jag inte känner Catalán"

Kalmar Artikeln publicerades

Sedan 2006 har UD avrått från resor till Kongo-Kinshasa. Det avskräckte inte Johanna Ingvarsson, Kalmar, från att besöka landet och sjukhuset som hon skänker pengar till.

Engagemanget för situationen i det krigshärjade landet började när hon för 9 år sedan startade ett företag och ville skänka en del av vinsten till något behjärtansvärt. Hon tog kontakt med PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, och fick rådet att bidra till Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo, som opererar våldtagna kvinnor och hjälper dem till ett framtida liv.

2015 fick hon följa med på en resa i PMU:s regi. Det blev en chock. Fattigdomen är enorm trots att landet är ett av världens rikaste på mineraler och diamanter. Till det används våldtäkter mot kvinnor, barn och till och med bebisar som krigsföringsmetod.

– Det tog mig många veckor efter det jag kommit hem innan jag orkade prata om resan. Jag ville bli berörd, och det kan man ju säga att jag blev, säger Johanna Ingvarsson.

Hon har en väninna i landet som kände Zaida Catalán. Själv blev hon bestört över beskedet att hon mördats.

– Jag började gråta fast jag inte känner henne. Hon jobbar fram något bra och värnar om mänskliga rättigheter och så blir hon mördad. Det är jättetragiskt.

Kamwina Nsapu kallas grupperingen som Kongos regering pekat ut som ansvarig för mordet.

– Men jag skulle inte bli förvånad om det är regeringen som ligger bakom med tanke på vad Catalán jobbade med och hur lite engagemang det var för att hitta henne.

Joseph Kabila, president, vill inte kännas vid våldtäktsvågen i landet.

– Han vägrar besöka avdelningen på sjukhuset i Bukavu som vårdar de våldtagna kvinnorna. Han vill inte veta officiellt vad som händer.

De dyrbara mineralerna i marken används i mobiltelefoner, datorer och teveapparater. Johanna Ingvarsson önskar att tillverkare och konsumenter ska pressa på om förhållandena i gruvorna och ställa krav på att pengarna hamnar i rätt händer.

– Som det är nu är vi alla med och underhåller det här kriget.