Ironman värt 41 miljoner för Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Publikfesten Ironman är viktig för Kalmar – även ekonomiskt.
Publikfesten Ironman är viktig för Kalmar – även ekonomiskt.

Ironmans betydelse för Kalmar ökar. Under 2015 bidrog evenemanget med drygt 41 miljoner till staden.

Varje år gör Ironman Kalmar en egen deltagarundersökning för att kunna optimera effekterna av jätteevenemanget.

Uppgifter från Ironmans Kalmars deltagarenkät för 2015 visar en rejäl ökning i intäkterna för staden. Detta på grund av att deltagarna och deras respektive både stannar längre och spenderar mer pengar i Kalmar än tidigare.

Den turistekonomiska omsättningen för Ironman 2015 uppgår till 41,5 miljoner kronor vilket är 5,5 miljoner kronor mer än året innan.

    – Det är fantastiskt kul att se de sportsliga och ekonomiska effekterna av evenemanget i Kalmar. Tillsammans med Destination Kalmar och sponsorer jobbar vi nu med idéer hur vi ytterligare kan utveckla Ironman-veckan i Kalmar, kommenterar Ironman Kalmars vd Christian Kirchberger.

    Första året som Ironman genomfördes i Kalmar var 2012. Då var 1 600 deltagare anmälda (mot 2 700 2015) och då blev det turistekonomiska bruttot 18,6 miljoner kronor.

    – Det är roligt att se att deltagarna stannar längre och längre för varje år och att fler besökare kommer hit. Ironman skapar både jobb och skatteintäkter – och framför allt intäkter till vårt lokala föreningsliv, säger Johan Göransson, projektledare på Destination Kalmar.