Ingen misstänkt på plats – rättegången hölls ändå

Kalmar Artikeln publicerades

Två huvudpersoner var inte på plats på första rättegångsdagen mot mannen som misstänks ha utsatt tolv personer för brott.

Tingsrätten beslutade att fortsätta i alla fall och fokus låg på att visa mönstret i mannens brottslighet.

Mannen misstänks för flera fall av ofredande och en rad andra brott, som drabbat tolv målsägande. Det är poliser, en läkare, en företagare och ett antal tjänstemän som drabbats. Först ut var en tjänsteman som i egenskap av chef tog på sig att sköta kontakten med mannen för att personalen skulle slippa.

– Jag sa till honom att vi inte kan ha det på det här sättet, att han ringer och stör personalen. Då tog det hus i helvete, sa tjänstemannen i förhör under rättegången.

Även den journalist som står som målsägare beskrev hur mannen vände när han fick nej. Den gången handlade det om publicitet angående ett ärende där den misstänkte var part.

– Han vände och blev hotfull och arrogant när jag försökte få honom att förstå via telefon att vi inte skulle fortsätta med fallet, sa journalisten i tingsrätten.

Under rättegångens första dag fokuserade åklagaren på att visa ett visst mönster hos den tilltalade. Det handlade om att han vill att målsägarna återkommer till honom snabbt, att han använder ett visst uttryck på latin och att han avslutar ett antal meddelanden med ”b.c.c.” för att visa att det finns hemliga mottagare till meddelandena utöver de som syns i adressfältet, till exempel.

Just det som målsägarna berättade, att mannen vände när han fick ett negativt besked, menar åklagaren är en del av mönstret.

– Jag menar att det är ett typiskt tillvägagångssätt. Det börjar med ett klagomål och när det inte finns tid eller möjlighet att svara honom mer så säger den misstänkte att han gör en sådan där personlig kontroll, sa åklagaren Henrik Steen.

Mannen ska ha genomfört kontroller på flera personer och en del personliga uppgifter har skickats till flera målsäganden och andra personer.

– Han kan uppge målsägandes och vittnens personnummer vid olika tillfällen för att, menar jag, markera att han vet vilka de är, sa Henrik Steen.

Redan i början av förra året skulle fallet har varit uppe i rätten. Då blev den inställd på grund av den misstänktes hälsotillstånd och sedan dess har det fått en ny åklagare, som inte är placerad vid åklagarkammaren i Kalmar.

– Jag vet skälet, men det är inget jag går ut med. Det har med det här ärendet att göra, säger kammarchefen Kerstin Eriksson.

Hon säger att det finns flera skäl att flytta ärenden mellan kammare.

– Det händer kanske någon gång i månaden, ungefär, säger hon.

I det här fallet innebär det att åklagaren inte är på plats i rätten fysiskt. Istället sitter han på videolänk. Första rättegångsdagen tog det lite tid att få tekniken att fungera.

– Det här visar att i ett fyradagarsmål är det direkt olämpligt att göra på det här viset, sa rättens ordförande Bo Lundgren när det till slut gick att få kontakt med åklagaren.

Inte heller den misstänkte själv var på plats. Han har återigen meddelat att han är sjuk och därmed inte kapabel att stå inför rätta. Hans försvarsadvokat menade att det faktum att den tilltalade inte kan medverka är skäl för att förhandlingen ska ställas in. Det fick han inte gehör för.

– Jag har övervägt det här innan och menar att det inte föreligger hinder för att genomföra förhandlingen, sa ordföranden.

Rättegången kommer att fortsätta nästa vecka.