Ikea inför alkoholkontroller

Kalmar Artikeln publicerades

Efter flera incidenter med rattfulla chaufförer inför Ikea stickprovskontroller med hjälp av vakter. Nu vill man försöka komma tillrätta med problemet.

Den 1 april kommer de nya reglerna att träda ikraft, det enligt information som ska ha gått ut i organisationen och till berörda åkerier enligt både tidningen Trailer och lastbilstidningen Proffs.

Det var i januari i år som en chaufför körde av riksväg 23 utanför Växjö med sin långtradare och då hade närmare två promille alkohol i blodet. Han kom från Ikeas distributionscentral i Älmhult där han lossat gods.

När Smålandsposten kort efteråt ställde frågor om alkoholtester liknande de som införts av andra bolag vid inpassering till distributionscentraler som hos Scania och Astra Zenecas anläggningar i Södertälje och vid Holmens pappersbruk i Norrköping var det inte aktuellt i Älmhult. Men nu kommer en snabb ändring för hela Ikea-verksamheten i Sverige.

Ikea håller fast vid att tester kommer att göras vid uppenbar misstanke precis som tidigare men nu blir det också slumpmässiga, fysiska utandningskontroller av förare som ska in på Ikeas distributionscentraler. De slumpmässiga kontrollerna, samt kontroller vid misstanke om alkoholpåverkan, ska utföras av vakterna på respektive område.

– Vi strävar hela tiden efter att göra saker bättre och bättre. Under de senaste veckorna har vi lärt oss att vi kan göra än mer för både vår egen interna säkerhet men även för säkerheten på vägarna, säger Olov Hjalmarsson, DC Manager, Älmhult, till Trailer.se.

Blir det positivt utslag i utandningsprovet eller om föraren vägrar låta sig testas så kommer man att förbjudas att köra in på Ikeas område.

Är chauffören uppenbart berusad ska polis tillkallas och då blir också lastningen och lossningen att försenas.

Ikea har i sitt utskick understrukit att man inte kan tvinga chaufförer att göra proven men en vägran innebär att lastningen och lossningen skjuts upp med åtta timmar av säkerhetsskäl och det rapporteras då som ett leveransfel, uppger tidningen Proffs.

Reglerna införs nu på distributionscentralerna i Älmhult och i Torsvik utanför Jönköping.