Huvuddomaren: "Rutinerna fungerade"

Kalmar Artikeln publicerades

Enligt Ann Josefson, huvuddomaren från Svenska Triathlon Förbundet, har rutinerna kring varningar, straff och diskvalificeringar

fungerat bra under Ironman Kalmar 2017.

– De domare som jobbade gjorde sitt yttersta för att göra tävlingen så säker och rättvis som möjligt.

Ann Josefson beklagar dock att Benny Goldén fått vänta så länge på besked om sitt Ironmanöde.

– Enligt tävlingens regelverk kan man inte protestera mot domslut. Vi ville ändå se på ärendet. Domaruppdraget utförs ideellt av personer som har andra jobb och det har behövts några dagar för att nå alla.

Varningar delas, enligt regelboken, ut när tävlanden begår fel som kan rättas till. Till exempel en oknäppt cykelhjälm, hörlurar i öronen eller löpning i bar överkropp. Att ligga för nära framförvarande cykel, som Benny Goldén ska ha gjort, ger ett tidsstraff på fem minuter som avtjänas i en av tävlingens straffboxar.

– Att inte avtjäna straffet, eller att inte hörsamma domares uppmaning leder till diskvalificering, säger Ann Josefson.

Vad tänker du om det som hänt Benny Goldén?

– Vid varje tävling finns det atleter som satsat ett år eller mer med träning och som investerat pengar och prioriterat bort annat och som sedan, av olika anledningar, inte kan ta det hela vägen i mål. Det är säkert en stor besvikelse för alla. Men alla protokoll och samtal har utvärderats noga och visar på korrekt hantering från domarorganisationen. Jag hoppas att atleten kan förvalta den investering denne gjort i sig själv och får möjlighet att använda den till många inspirerande och roliga upplevelser.