"Huset passar inte"

Kalmar Artikeln publicerades

Thoralf Alfsson (SD) lägger ner sin själ i att försöka stoppa Gota Medias tidningshus. Trots att han tror att det är försent.

På måndagseftermiddagen sätter ordförande Roger Kaliff (S) klubban i bordet och meddelar att fullmäktige beslutat om en nu detaljplan över Kvarnholmen 2:5. Beslutet kommer inte vara enhälligt.
– Det finns massor av skäl till att Gota Media inte ska bygga sitt nya kontor vid vattentornet. Huset passar inte in, bygget kväver en grön lunga och det raserar mycket kulturhistoria, säger Thoralf Alfsson.
Han har gjort detta till SD:s profilfråga i Kalmar. Han har samlat in pengar, för närvarande 32 000 kronor, för att trycka upp en informationsfolder. Och han kommer inte ge sig utan strid i fullmäktige.
– Nej, även om det redan är förutbestämt. Så länge S och M är överens kan vi inte göra så mycket.
Så varför tid och pengar på en fråga du ändå inte tror du kan påverka?
– Jag vill väcka folks opinion. Gota Media har monopol och äger alla lokaltidningar. Därför har det inte gjorts någon granskning av besluten i kommunen. Sedan är det svagt av Gota Media att inte tillåta oss att använda skisserna till vår informationsfolder.
Vad har tidningarna missat?
– Allt. Arkeologin, strandskyddsbestämmelser och att kommunen bygger bort gröna lungor.
Thoralf Alfsson har varit en ivrig motståndare till bygget av konstmuseet, till byggplanerna på nytt universitet vid Fredriksskans och även Guldfågeln arena.
Är det svårt att förena kulturbevarande med utveckling?
– Det ska det inte vara. Konstmuseet tycker jag är lika hemskt som Gota Medias planer. Fotbollsarenan ville jag snarare att den skulle byggas vid Fredriksskans, så det är en liten annan fråga.