Hundraåring firas i Läckeby

Läckeby Artikeln publicerades
Märta Martin-Åkesson, generalsekreterare, och Magnus Ek, förbundsordförande, tar med sig hela CUF:s nuvarande förbundsstyrelse till festen i Läckeby.
Foto:Mats Andersson
Märta Martin-Åkesson, generalsekreterare, och Magnus Ek, förbundsordförande, tar med sig hela CUF:s nuvarande förbundsstyrelse till festen i Läckeby.

För 100 år sedan, 26 augusti 1917 bildades Sveriges första SLU-förening i Läckeby. På lördag firas hundraårsdagen stort.

Under första halvan av 1900-talet var Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, nuvarande Centerns Ungdomsförbund, ett mycket livligt ungdomsförbund.

– I dag har vi 3 000 medlemmar i CUF, vi växer stadigt men det går ju inte att jämföra med 1948 då vi hade 115 000 medlemmar, säger nuvarande förbundsordförande, Magnus Ek.

På platsen där det första mötet med SLU-föreningen hölls, den gamla dansbanan i Läckeby, restes 1947 en minnessten. Just vid stenen ska jubileumsfesten att arrangeras.

– Vi kommer att ha talare, en utställning från verksamheten i föreningen under åren och så kommer det att bjudas på kaffe och jubileumstårta, bland annat. Jag tror det blir en riktigt trevlig dag, säger Susanne Åkerfeldt, ordförande Åby Förlösa Centerpartiavdelning.

En av dem som var med under SLU:s storhetstid är Birger Iwarsson, han minns SLU-träffarna med glädje.

– Jag gick med 1947, då fanns det lokalavdelningar av SLU i varje by här runt omkring. Vi hade väldigt många aktiviteter för medlemmarna, inte minst danskvällar. Det var någon SLU-förening som anordnade dans nästan varje helg, säger Birger Iwarsson.