Kalmar

Hundpensionat ger svar på tal

Det hundpensionat som omnämns i samband med de 32 omhändertagna hundarna hävdar bestämt att hundarna var i dåligt skick när de kom.

–Vi har gett dem bra foder, avmaskat dem och försökt ta hand om dem på allra bästa sätt.

Kalmar

Pensionatsägarna hänvisar till de veterinärbesiktningar som gjordes två veckor efter omhändertagandet.

–Flera valpar hade under normalhull, många hade ögoninflammationer och mask i avföringen, säger en av ägarna. Vi har gjort så gott vi kunnat och gett dem bra foder, behandlat ögoninflamma- tionerna och avmaskat dem.

Enligt veterinärsintygen så hade tolv valpar under normalhull, fem hade lindriga ögoninflammationer två veckor efter ankomsten till hundpensionatet.

Hundägaren menar att de var i perfekt skick när de kom till pensionatet vilket alltså motsägs av pensionatsägaren.

Han säger emellertid att det inte är bra för hundar, varken stora eller små, att befinna sig på ett hundpensionat i två månader.

– Valpar ska ut till sina familjer så fort som möjligt för att präglas på dem och bli sociala och trevliga hundar. Nu uppfostrar de varandra och det blir inte bra. De vuxna hundarna blir också stressade av att vara här och kanske inte äter ordentligt.

En av tikarna som fortfarande är kvar på pensionatet fick dessutom nio valpar den 28 oktober.

–Vi har varit i kontakt med hundägaren vid ett par tillfällen och bett honom komma och hämta sina hundar och placera ut dem i olika familjer, men han har inte kommit. Nu har vi gett honom en frist fram till onsdag sen måste vi göra något radikalt.

Pensionatsägaren förklarar också att den hund som dog den 25 oktober har skickats till Statens Veterinär Anstalt för obduktion för att fastställa dödsorsaken.

–Hundar dör, ibland unga, utan att man förstår varför. Det har hänt oss en gång tidigare och även då obducerades hunden. Jag vill inte spekulera om orsaken utan det får obduktionen utvisa.

Talesmannen för hundpensionatet säger att det är hemskt och mycket kränkande att bli anklagad för vanvård och djurplågeri av hundägaren.

–Vi har verkligen inte vanvårdat några hundar och vi vill att detta ska utredas in i minsta detalj. Polis eller länsstyrelse måste ta ansvar för sina beslut. Länsrätten gav hundägaren rätt att få tillbaka sina hundar, han har hämtat tio, medan de övriga finns kvar här. Vi vill som sagt att han hämtar hem sina hundar fortast möjligt.