Hultsfreds protest på väg ge resultat

Kalmar län Artikeln publicerades
"Ett steg i rätt riktning", säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.
Foto:Tommy Nilsson
"Ett steg i rätt riktning", säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Kommunernas protester kan ge resultat. Hultsfred, Borgholm och Lessebo finns med på Migrationsverkets nya lista över kommuner som nått taket för antalet asylboenden.

Listan på sammanlagt 14 kommuner som inte ska behöva öppna fler asylboenden finns med i ett förslag som Migrationsverket har skickat ut på remiss, men beslut väntas inte förrän tidigast i höst.

– Vi kommer att ta hänsyn till de kommuner som har många asylsökande i förhållande till befolkningsmängden, säger generaldirektör Anders Danielsson, Migrationsverkets generaldirektör till SVT Östnytt.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C).

– De har förstått vår situation, men det kanske inte betyder så mycket i praktiken eftersom asyltrycket är fortsatt högt.

Lars Rosander är ett av många kommunalråd i landet som protesterat mot obefintligt inflytande i upphandlingen av asylboenden.

I onsdagens tidning berättade han om hur han framfört krav på förbättringar direkt till arbetsmarknadsdepartementet och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi vill kunna säga stopp när antalet asylboenden blir för högt i förhållande till befolkningen, sade han till Barometern-OT.

– Vi ligger redan nu på åtta, nio procent.

Nu ser det alltså ut som om Migrationsverket har lyssnat på argumenten. Hultsfred är tillsammans med Borgholm och Lessebo tre av 14 kommuner som enligt Migrationsverket har tagit emot tillräckligt många asylsökande.

Enligt förslaget ska man vid upphandling lägga en slags straffavgift på nya boenden i de här kommunerna och på så sätt ändra fördelningen i landet. Men det finns inga garantier.

– Det bygger helt och hållet på att de platser som vi får räcker till, vi är ju helt styrda av hur många människor som söker tillflykt till Sverige, säger generaldirektör Anders Danielsson till SVT.

Kommunalrådet i Borgholm, Ilko Corcovic (S), har egen erfarenhet av flyktingprocessen och tycker att innehållet i mottagandet är det viktiga.

– De tillfälliga boendena måste bli bättre, olika aktiviteter och undervisning måste ingå i upphandlingen, säger han.

– Men Borgholm har hittills klarat uppgiften bra.