Hotet mot expansion – arbetskraftsbristen

Kalmar Artikeln publicerades
Linus Norberg har fått jobb på KPK Plåt och Maskin i Kalmar. Han fångades direkt upp av KPK efter att han blev arbetslös.
Foto:Mats Holmertz
Linus Norberg har fått jobb på KPK Plåt och Maskin i Kalmar. Han fångades direkt upp av KPK efter att han blev arbetslös.

Affärerna blir allt fler och målet för KPK Plåt och Maskin i Kalmar är att fördubbla omsättningen på fem år. Problemet: att hitta personal för att kunna växa.

Det är förhållandevis goda tider för industrin. Och även om industrins gyllene epok i Kalmar är över så finns det livskraft i flera företag i verkstadsbranschen.

Ett av dem är KPK Plåt och maskin som jobbar med legoproduktion. Företaget drivs sedan fem år av Mats Einarsson och han har investerat mellan tio och tolv miljoner kronor i nya maskiner.

– Vi har säkert slängt ut 80 ton verktyg och maskiner när vi förnyat verksamheten. I dag har vi flera nya kunder på gång vilket ligger i linje med vår planering för expansion, säger Mats Einarsson.

Nyligen skrev företaget ett avtal med Modig Machine Tool värt över två miljoner kronor – i ett första steg.

– Det kan bli mycket mer än så i framtiden. Modigs kommande flytt till Kalmar har potential att bli väldigt viktig för regionen, säger Mats Einarsson.

KPK sysselsätter i dag 22 personer och omsätter cirka 22 miljoner kronor. Planen är att omsätta över 40 miljoner om fem år och ha ytterligare cirka tolv personer anställda.

Men det är en tuff nöt att växa i verkstadsbranschen. Bristen på utbildad personal är stor och det är ofta slagsmål mellan företagen om de som finns.

– Så är det. Vi skulle behöva en utbildning i Kalmar likt den som finns för snickare, säger Fredrik Einarsson som är produktionsutvecklare.

Men KPK har ändå haft tur. Man har exempelvis utnyttjat uppsägningar i andra företag som dragit ner på personal. Linus Norberg rekryterades när Xylem i Lindås sade upp personal.

– När jag blev inskriven på Arbetsförmedlingen så fick jag direkt ett samtal från Mats (Einarsson). Så jag behövde inte vänta länge på nytt jobb, säger han.

Linus Norberg utbildade sig på Vilhelm Moberg-gymnasiet i Emmaboda, men allt färre ungdomar väljer verkstadsutbildningar. Dessutom finns allt färre utbildningar att söka.

– Det är synd. Jag tror att få unga vet vad det handlar om att jobba på en industri i dag. Det är inte så smutsigt utan handlar mer och mer om teknik och programmering, säger Linus Norberg.

Fakta

KPK Plåt och Maskin AB

Huvudort: Kalmar.

Omsättning: 22 miljoner kronor.

Vd: Mats Einarsson.

Antal anställda: 22.

Gör: Legotillverkning till annan industri, särskilt för större artiklar.

Framtida mål: Siktar på att fördubbla omsättningen och öka antalet anställda med tolv personer inom fem år.

Visa mer...