”Hon borde ha avgått direkt”

Kalmar Artikeln publicerades

En ny sysselsättningen är bara ett svepskäl till avgången, menar kritiker. Splittringen i M blev till slut för stor.

”Jag sitter kvar!” står det i ett sms som Barometern fick efter en fråga om Malin Peterssons uppdrag. Svaret skickades för en dryg vecka sedan. Då var det alltså inga tveksamheter. Vid lunchtid på onsdagen var beskedet ett annat. Varför? Det kan ha att göra med att fullmäktigegruppen hade beslutat om ett möte angående Malin Peterssons framtid på onsdagskvällen. När hon själv ställde in mötet var det ett beslut som bara hon och Jonas Lövgren (M) tog, vice gruppledaren Per-Olof Jonsson (M) fick inte veta.
– Ett klart tecken på maktmissbruk, säger en av M-ledamöterna.

Att det har varit stridigheter inom Moderaterna är inget nytt. Men det har kanske blivit allt tydligare det senaste halvåret. Vid det första mötet om Malin Peterssons framtid blev det kanske ännu skarpare. Enligt en källa inom moderatgruppen ska man ha uppmanat Malin Petersson att lämna rummet och sagt ”Gå till köket och hjälp till med maten så att vi kan prata fritt”
– Det visar hur kvinnofientliga vissa gamla moderater är, säger samma källa.

Enligt fullmäktigeledamoten Zeljko Krajisnik (M) var det dock ganska klart att hon inte kunde fortsätta.
– Det finns en klar majoritet inom fullmäktigegruppen som tycker att hon skulle lämna sin post. Jag tycker att det är bra att hon har förstått det omöjliga i situationen och tagit sitt beslut nu, säger han. Men hon borde ha avgått direkt, det är bara svepskäl att hon har hittat någon annan sysselsättning.

Enligt Zeljko Krajisnik var man överens om samarbetet med S, men nu efter ett halvår har en stor del av M-ledamöterna blivit allt mer tveksamma, partiet tycker inte att man har fått betalt för samarbetet. Det möte som Malin Petersson ställde in blev av i alla fall av. En grupp på åtta partimedlemmar samlades på onsdagen på Stensötorpet. Men de förnekade att det var någon partisammankomst.
– Vi träffas bara för att vi gillar att fika, bjuder du på blåbärspaj? frågar Per-Olof Jonsson.
Så ni är inte här för diskutera Malin Peterssons ersättare?
– Nej, vi kommer väl att prata om allt möjligt.

Malin Petersson kommer att delta på kommun styrelsens arbetsutskott nu på tisdag, på kommunstyrelsemötet i början på september och fullmäktige.
Är det lämpligt?
– Hon sitter kvar i sex veckor till och vi förutsätter att hon klarar det på ett professionellt sätt.