Högtryck på SOS Alarm väntar på nyår

Sverige Artikeln publicerades

På nyårsnatten ökar antalet samtal till SOS Alarm med nästan det dubbla. Men många samtal är inte verkliga nödsamtal – något som kan medföra att hjälpsökande får vänta längre än nödvändigt.

Alkohol i kombination med raketer och smällare är en av orsakerna till att antalet samtal till SOS Alarm nästan fördubblas på nyårsnatten. Det skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.

En vanlig natt mellan lördag och söndag får SOS Alarm 130 samtal från Kalmar län. På nyårsnatten är den siffran 230.

Enligt SOS Alarm är 40 procent av samtalen inte verkliga nödsamtal och många olyckor och nödsituationer kan undvikas genom att bara ta det försiktigt under nyårsnatten.

– Många samtal handlar om andra typer av situationer som inte är akuta. Då rekommenderar vi andra viktiga samhällsnummer, så att de som är i verklig akut nöd kan få snabb hjälp, säger Johan Hedensiö, verkställande direktör på SOS Alarm.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.