"Hbtq och Pride är bra business"

Kalmar Artikeln publicerades
Pontuz Löfgren deltar precis som förra året i prideparaden för att manifestera alla människors lika värde.
Foto:Suvad Mrkonjic
Pontuz Löfgren deltar precis som förra året i prideparaden för att manifestera alla människors lika värde.

Var är företagen? Var är idrottsföreningarna? Pridetågen lockar varken näringsliv eller klubbar. Förutom att deltagande visar på en sund värdering är det även bra för affärer, menar Pontuz Löfgren.

Förra årets Pridetåg blev en succé, fler än vad arrangörerna hade hoppats på deltog. Närmare 5 000 marscherade under regnbågsflaggan. 65 olika verksamheter deltog, det är ungefär samma som i år. Men synar man listan så ser man att de som går främst är offentliga, verksamhet eller föreningar.

Flera undersökningar visar på att den homofoba kulturen är särskilt utbredd inom idrotten. Tolkar man deltagandelistan så är också intresset för att stå upp för alla människors lika värden svagt hos idrottsrörelsen. Det är bara Kalmar FF, Friskis och Svettis samt FBC Kalmarsund som har meddelat att de deltar.

Lika blekt intresse verkar det vara från näringslivet. Enligt deltagarlistan på Pridetåget kommer bara Wikegårds camping; Apoteksgruppen och fastighetsmäklaren Pontuz Löfgren delta. Wikegårds har sedan länge profilerat sig som en camping som välkomnar alla, för fastighetsmäklaren var frågan heller inte svår.

  – Nej, jag tog det här i vår grupp. Alla tyckte det var en bra idé och går i samklang med vår värdegrund.

  Men det finns även andra skäl.

  – Ja, det är affärsmässigt rätt och jag är kapitalist. Det är en kapitalstark grupp, även i Kalmar. För tio år sedan så sålde vi hus till Hbtq-personer vartannat år, nu förtiden gör vi kanske tio sådana affärer varje år. Vi gör inte skillnad på socialdemokrater eller moderater, invandrare eller etnisk svenska, homosexuella eller hetero.

  Men Pontuz Löfgren verkar vara ganska ensam att se potentialen. Han har under året försökt att hjälpa Kalmarsund Pride med att hitta sponsorer till prideparaden. Han har ringt över 50 företag för att få dem att bidra. Det finns uppskattningsvis 4 500 aktiebolag i länet, av dessa är det alltså bara tre som anmält sitt intresse att gå i Pridetåget.

  – Det är för jävligt att företag är så fega. Man hör argumenten, att de är öppna och frispråkiga, men vågar i alla fall inte delta med sitt företagsnamn. Jag såg en massa 40-talister som rynkade på näsan när jag gick i Pridetåget förra året, det är sorgligt. Jag uppmanar alla mina anställda att gå.

  Företagen som stöttar Kalmarsunds pridevecka är desto fler. Utöver Pontuz Löfgren är det First hotels, Bildväxlarna, Scenteknik Kalmar, Park Hermina, En trappa upp, BeOneTeam, BRA flyg, Westholms glasstudio, Kifab, Kalmarsundsrevyn, MamoMusic, Anicura, GiVa assistans, apoteksgruppen, Triangelteatern Kalmar och Golfstore Möre & Nybro.

  Fakta

  Få företag i Pridetåget

  Bara tre företag, bara tre idrottsklubbar deltar i årets Pridetåg. Fastighetsmäklaren Pontuz Löfgren är kritisk till deltagandet från näringslivet.

  Visa mer...