Hätsk ordväxling mellan MP och S

Kalmar Artikeln publicerades

Renhållarnas ordförande ser fram emot S-ledamöternas avgång. Jonas Löhnn (MP) eldar på debatten om secondhandbutik efter s-kritik.
–Huvudlöst, säger ledamoten Rolands Swedestam (S).

Den 29 januari öppnar KSRR sin second-handbutik på Trångsundsvägen i Kalmar. En öppning som har förbigåtts av den senaste tidens hårdaste politiska debatter, inom partier såväl som inom politiska allianser. Frågan om butiken avhandlades för över ett år sedan och beslutet togs i politisk enighet, helt utan diskussion. Strax före jul reagerade moderaterna, i måndags var det dags för socialdemokraterna. Problemet är att second-handbutiken uppfattas som konkurrent till den verksamhet som frivilligorganisationerna bedriver. Fyra organisationer bjöds in till samarbetet, ingen av dem tyckte det var en bra idé.
– KSRR ska ta en timeout och sätta sig ner tillsammans med frivilligorganisationerna för att se hur man ska kunna komma överrens, skrev Lena Hallengren (S).
– Kan vi i KSRR nu emotse de socialdemokratiska ledamöternas avgång, svarar Jonas Löhnn.
Miljöpartisten menar att Lena Hallengren slår upp öppna dörrar och att förbundet redan har en tidsplan som innebär att de ska ännu en gång träffa frivilligorganisationerna för att försöka övertala dem att vara med i projektet.
För S-ledamöterna möts Jonas Löhnns uttalande med förvåning.
– Det är huvudlöst, säger Roland Swedestam. Att han gör den ihopkopplingen är väldigt märkligt.
I Jonas Löhnns pressmeddelande kallar han Socialdemokraterna för kappvändare och populister.
– De borde istället visa större intresse för att minska avfallsmängden.
Lena Hallengren (S) är förvånad över reaktionen från majoritetskollegan.
– Det är lågt att önska att våra ledamöter ska avgå. Men frågan är för viktig för politisk pajkastning. Precis som Jonas Löhnn alltid vill markera så fort han har en motsatt åsikt måste väl han låta andra göra det också, säger hon.
Hon menar att det nu kan bli problem att man först öppnar en butik på KSRR:s villkor och sedan börjar diskutera villkoren med frivilligorganisationer.