Här övar räddningstjänsten isdykning: ”Ger väldigt mycket”

Kalmar Artikeln publicerades

När isen var tjock förra veckan passade räddningstjänsten på att öva isdykning.

I slutet av förra veckan tränade räddningstjänsten på isdykning vid Varvsholmen.
Foto: Per-Erik Petersson
I slutet av förra veckan tränade räddningstjänsten på isdykning vid Varvsholmen.

Det är långt ifrån alla vintrar som möjligheten ges i Kalmar – men i slutet av förra veckan övade räddningstjänsten isdykning vid Utrustningskajen på Varvsholmen.

– Det är i snitt vart tredje, fjärde år som vi har is av den dignitet som förra veckan. Om jag inte fick fel uppgifter var den över en decimeter, säger Roger Andersson, yttre befäl på Kalmar Brandkår.

Han var inte själv med på den aktuella övningen, men har deltagit många gånger tidigare. Han säger att det som är speciellt med isdyken är att det rör sig om ett slutna utrymmen – är det dessutom på kvällstid är sikten lika med noll.

– Det ställer krav på dykaren vad gäller lugn och att tänka på säkerheten och den biten. Även på orienteringsförmågan. Att försöka orientera sig med de förutsättningar är inte enkelt, säger han.

Det finns olika upplägg, ett scenario är till exempel ett larmdyk efter en saknad person. Flera gånger de senaste åren har räddningstjänsten fått dyka i mörkt och strömmande vatten när personer gått genom isen. Att få möjligheten att kunna öva betyder därför jättemycket.

– Då prövas verkligen dykaren, att man vet vad man gör och att man använder alla sina kunskaper så att säkerheten ska fungera. Och sedan övas dykskötarna, dykledaren och hela larmorganisationen. Sedan märker vi hur pass viktigt det är att man är drillad i rutinerna. Så övningen ger väldigt mycket inför ett sådant case, säger Roger Andersson.