Har någon sett försvunna katten Saga?

Ljungbyholm Artikeln publicerades
För tio år sedan köpte Aila Bauer den heliga birman Saga. Nu söker hon med ljus och lykta efter sin försvunna vän.
Foto: Privat
För tio år sedan köpte Aila Bauer den heliga birman Saga. Nu söker hon med ljus och lykta efter sin försvunna vän.

Katten Saga har varit försvunnen i över två månader.

För ägaren Aila Bauer har det inneburit dagar av oro och letande.

– Det känns hemskt helt enkelt. Det är därför jag söker henne hela tiden, säger hon.

På kvällen tisdagen den 3 juli försvann den heliga birman Saga från sitt hem i Ljungbyholm.

Aila Bauer, 73 år, förstod snart att någonting var fel då Saga vanligen håller sig inom 50-100 meter från hemmet.

– Jag väntade en timme men när hon inte hade kommit hem blev jag orolig, säger Aila Bauer som ägnade kvällen och en del av natten åt att söka efter Saga i hemmet och i närområdet.

Aila Bauer tror att Saga blivit bortjagad av en annan katt och sedan dagen för försvinnandet har hon sökt med ljus och lykta för att hitta sin vän. Bland annat har hon annonserat i tidningen och även tagit hjälp av en så kallad id-hund, en hund som är tränad för att spåra försvunna husdjur. Hon har även satt upp remsor av ett örngott i ett område där hunden markerat, i hopp om att Saga ska känna igen lukten, veta att någon letar efter henne och hitta hem.

– Det är mystiskt allting. Jag har letat, annonserat och frågat runt men ingen har sett någonting, säger Aila Bauer.

Nu vänder hon sig till tidningen för att nå ut till fler och för att göra folk uppmärksamma på hur man ska agera om man hittar ett skadat eller bortsprunget husdjur.

Den som hittar och tar hand om ett borttappat husdjur är skyldig att anmäla det till polisen, skriver myndigheten på sin hemsida. Det kan emellertid vara svårt att avgöra om ett djur är borttappat eller övergivet.

”Utgångspunkten bör ändå vara att djuret är bortsprunget om inte annat framgår. Vid hantering av katter bör särskild hänsyn tas till att katter regelmässigt strövar fritt utan att anses som bortsprungna.”

Om polisen hittar ägaren måste denne hämta husdjuret inom en viss tid, annars går äganderätten över till staten.

Fakta

Polisen om upphittade djur

• Det kan vara svårt att avgöra om ett djur är borttappat eller övergivet. Polisen avgör det utifrån en helhetsbedömning av omständigheter.

En löslöpande hund behöver inte alltid vara borttappad. Ett exempel är en jakthund som en jägare släppt i skogen i samband med jakt.

Utgångspunkten bör ändå vara att djuret är bortsprunget om inte annat framgår. Vid hantering av katter bör särskild hänsyn tas till att katter regelmässigt strövar fritt utan att anses som bortsprungna.

• Om polisen hittar ägaren måste han eller hon hämta djuret inom en viss tid annars övergår äganderätten till staten. Om ett djur tillfaller staten kan djuret komma att säljas eller i vissa fall avlivas.

• Kontakta alltid Länsstyrelsen då de kan ha omhändertagit djuret utan att polisen har fått kännedom om detta.

Källa: polisen.se

Visa mer...

Om olyckan i stället skulle vara framme, och en katt exempelvis blir påkörd, har Agria Djurförsäkring sammanställt tips och råd för hur man bör agera som bilförare.

Då katter har en tendens att gömma sig eller fly, även om de är skadade, uppmanas bilförare att försöka leta reda på djuret i närområdet, skaffa sig en uppfattning om hur skadad den är, samt ringa polisen och ta katten till en veterinär så fort som möjligt.

”Om katten är chipmärkt, är det enkelt för veterinären att hitta ägaren och underrätta honom eller henne.”

– Ungefär samma sak gäller väl om man skulle hitta en skadad katt; att man letar efter kontaktuppgifterna på halsbandet och försöker få tag på ägaren, eller hör av sig polisen, eller lämnar in den till veterinären om den skulle behöva behandling, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

Försäkringsbolaget uppmanar även den som kört på en katt att höra av sig till polisen, oavsett om katten är skadad eller avliden.

”Tänk på att det bara är polis eller veterinär som får avliva en skadad katt”, skriver försäkringsbolaget.

Fakta

Vad gör man om man kör på en katt?

• Stanna bilen, ställ ut varningstriangel - värna om din egen säkerhet.

• Se efter hur det gick för katten.

• Meddela polisen eller djurets ägare – om telefonnummer finns tillgängligt på halsbandet. Tänk på att det bara är polis eller veterinär som får avliva en skadad katt.

• Se till att katten snarast kommer till en veterinär.

Källa: Agria djurförsäkringar

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.