Här är Kalmars nya lilla brandbil

Kalmar Artikeln publicerades

Jobbet som deltidsbrandman ska bli mer attraktivt.

Nu får varje deltidsbrandman en egen minibrandbil som ska förvaras hemma under jouren.

Kalmar kommun har länge haft stora problem att rekrytera deltidsbrandmän.

– Det har varit svårt under alla år att få tag på folk som bor och jobbar nära deltidsstationerna. Man bor på landet och jobbar i staden, säger deltidsbrandmannen Jimi Essén.

  Dessutom jäser missnöjet bland deltidsbrandmännen i Sverige mot det nya avtalet som bland annat innebär att ob-tillägget samt semesterersättningar försämras.

  Kommunen väljer nu en annan lösning med förhoppningen att kunna blidka brandmännen. I stället för att åka in till stationen och hämta den stora brandbilen, ska brandmännen utgå från hemmet, så kallat FIP, Första insatsperson, något som redan används i andra kommuner.

  Varje deltidsbrandman får en egen brandbil som förvaras hemma under jourveckan. Kommunen har ett 20-tal av de klassiska Tjorvenbilarna, tillverkade i Kalmar, som nu alltså ska göras om till brandbilar. Jimi Essén har i samråd med kommunen utvecklat en prototyp som fungerar precis som en vanlig brandbil.

  – Man ska inte underskatta den. Den har all teknisk utrustning. Jag har vatten, klippverktyg, avspärrningsmaterial och sjukvårdsmaterial för att kunna göra en snabb räddningsinsats ifall det skulle hända något, säger Jimi Essén.

  Tjorvenbrandbilen har en maxhastighet på 80-90 kilometer i timmen, men utryckningstiden kommer ändå att kunna minskas.

  – Den går ju inte jättefort, men tanken är att deltidsbrandmännen ska vara utspridda på småorter och inte ha så långt att köra. Den kommer att fungera väldigt bra för vårt ändamål.