Han har svårt att bärga sig i skogen

Nybro Artikeln publicerades
Rune Kjellén behåller lite bär själv men det mesta ger han bort till släkt och vänner.
Foto:Suvad Mrkonjic
Rune Kjellén behåller lite bär själv men det mesta ger han bort till släkt och vänner.

Rune Kjellén är en rutinerad bärplockare som gärna ger sig ut för att finna skogens smaskigheter. Barometern-OT fick följa med när det var dags att plocka blåbär en solig dag i juli.

Mellan träden i den småländska skogen letar sig flera solstrålar in. En bit in syns Rune Kjellén till, han hukar sig och fyller sin bärplockare med blåbär. När han åter reser sig upp höjer han rösten.

– Jag var först här, det var ingen som visste om det här stället innan, säger han och skrattar till.

De mörkgröna gummistövlarna knastrar mot blåbärsriset när han vandrar runt i den gröna skogen alldeles intill en större väg. Trots att Rune Kjellén snart är 82 år, är han aktiv både i skogen och som ordförande för prostatacancerförbundet. Rune är uppväxt på västkusten och intresset för bärplockning började redan som liten pojke när han tillsammans med sin pappa var ute i skogen.

– Då var det björnbär vi plockade, på den tiden. Och kottar, det var det man eldade med då eftersom det var krig, säger Rune.

Nu bor han i Kalmar och ger sig, för det mesta, ut själv när det kommer till att plocka bär. Vilka bär Rune plockar spelar större roll, dock är favoriten blåbär vilket han också plockar idag. I år har han redan hunnit med att plocka över 30 liter, något som skedde på endast två dagar. Av 30 liter brukar Rune spara ungefär två påsar själv, resten lägger han i frysen och ger sedan bort till släkt och vänner.

– Det är så mycket roligare att ge bort, säger Rune.

I augusti börjar lingonsäsongen då Rune åter ger sig ut i skogen. När det gäller bär är han inte blygsam med att berätta om sina ställen.

– Här finns tillräckligt för alla här, säger han.

Men efter sommar kommer höst och då blir det säsong för skogens guld. När svampen börjar leta sig upp från jorden, blir han som många andra svenskar förseglad att berätta var han plockar den. Men visst har Rune funnit bra svampställen då han fortfarande har frysen full från förra året.

– Mitt är mitt säger Rune och skrattar.

Fakta

Blåbärspaj

Ingredienser

PORTIONER: 10 bitar

7 dl blåbär

2 dl ljust muscovadoråsocker

2 msk potatismjöl

Deg

125 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 1/2 dl socker

2 msk ljust muscovadoråsocker

2 msk vatten

Till servering

glass eller vispad grädde

Visa mer...