Guide: Så följer du Wings for life bäst

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Suvad Mrkonjic

Här hittar du bansträckningen, tiderna och publikplatserna som är bra att ha koll på i årets Wings for life World Run.

På söndag den 7 maj klockan 13 går startskottet för årets Wings for life World Run på Stortorget i Kalmar. Världsloppet går för fjärde gången och arrangeras i år i 24 länder exakt samtidigt och på 25 platser eftersom USA har två lopp.

Publiken, hålltider & publikplatser:

12.00: Underhållningen börjar på scenen på Stortorget i Kalmar med bland andra speakern Björn Mortensen, känd från Kalmar City och Ironman.

12.30: Tv-sändningen av Wings for life World Run börjar på Barometern.se. Alla löpare måste vara i startboxen på Stortorget minst 30 minuter före start.

13.00: Starten går på Stortorget. Efter start går det att följa följa loppet live på Barometern.se och via en videovägg på Stortorget med kommentatorer och dj.

13.30: En halvtimme efter starten börjar en rörlig mållinje, en specialutrustad bil, sakta jaga ikapp löparna. Bilen kör först långsamt, inledningsvis 15 km/tim, men ökar sedan farten med ytterligare 1 km/timme varje timme. Man springer alltså ifrån mållinjen istället för emot den.

När mållinjebilen hinner ikapp och kör om löparna registrerar elektroniska sensorer ett chip i varje löpares nummerlapp. En och en går de i mål i takt med att de blir omkörda och varje löpare får senare veta hur långt de har sprungit och på vilken tid.

Bästa publikplatserna för loppet är Stortorget i Kalmar (starten) och Färjestaden (13,2 km). Men det är populärt bland publiken att följa löparna längs hela Ängöleden, på Svinö och längs hela Brovägen i Färjestaden. Mörbylånga är också en bra publikplats även om inte så många i startfältet hinner ända dit.

Prisutdelningen hålls på Stortorget i Kalmar. Exakt när går inte att säga eftersom man inte vet på förhand när loppet är slut och hur långt segrarna hinner springa.

Banan och kilometertempot du måste hålla för att klara vissa sträckor:

Transfer-bussar tar löparna tillbaka till Stortorget när de blivit omkörda av mållinjebilen och därmed gått i mål. Bussarna kommer att vara utspridda vid energistationerna och även följa efter mållinjebilen för att plocka upp deltagare längs banan. En nyhet för året är att löparna även kan ta sig tillbaka till Kalmar med färjan Dessi från Färjestadens hamn.

Cirka 2500 löpare har anmält sig i förväg till årets Wings for life World Run i Kalmar men arrangörerna räknar med många efteranmälningar eftersom det går att efteranmäla sig hela helgen fram till start.

Barometern tv-sänder Wings for life World Run

Fakta

De internationella vinnarna

Så här långt har de internationella vinnarna kommit år för år:

2016:

Kvinnor:

Kaori Yoshida, Japan, hann springa 65,71 kilometer.

Män:

Giorgio Calcaterra, Italien, hann springa 88.44 kilometer. Rekordet i Wings for life så här långt!

2015:

Kvinnor:

Yuko Watanabe, Japan, 56,33 km

Män:

Lemawork Ketema, Etiopien, 79,9 km

2014

Kvinnor:

Elise Molvik, Norge, 54,79 km.

Män:

Lemawork Ketema, Etiopien, 78,57 km.

Visa mer...

Fakta

De sprang längst Wings for Life Sverige 2016

Kvinnor:

1. Linnea Winberg, Kalmar, hann springa 40.14 kilometer. (Räckte till 54:e plats bland alla kvinnor som deltog i loppet världen över)

2. Amelie Sjöholm, Växjö, hann springa 35.95 kilometer.

3. Erika Lindeblad, Kalmar, hann springa 35.55 kilometer.

Män:

1. Pétur Bjarnason, Kalmar, hann springa 57.95 kilometer. (Räckte till 56:e plats bland alla män som deltog i loppet världen över)

2. Emil Svensson, Skövde, hann springa 51.99 kilometer.

3. Fredrik Eriksson, Linköping, hann springa 51.42 kilometer.

Visa mer...