Grundarna säljer nästan hela Royal Design

Kalmar Artikeln publicerades
Grundarna Andreas Ekberg och Hans Bengtsson har nu sålt nästan hela Royal Design till riskkapitalbolag.
Foto:Jan Stenqvist
Grundarna Andreas Ekberg och Hans Bengtsson har nu sålt nästan hela Royal Design till riskkapitalbolag.

Kalmarbaserade e-handelsjätten Royal Design är redo för nästa kliv. Därför fortsätter grundarna, Andreas Ekberg och Hans Bengtsson, att sälja aktier till riskkapitalbolagen Verdane Capital och Eequity.

Tidigare ägde de båda riskkapitalbolagen 70 procent av bolaget. Nu köper de ytterligare 25 procent av grundarna. Bara Andreas Ekberg kommer att ha en liten ägardel kvar i bolaget.

– Det är ändå ”business as usual” som gäller för oss. Jag kommer att vara kvar som vice vd och sitta i styrelsen och ledningsgruppen och Hans kommer att fortsätta som koncernchef, berättar Andreas Ekberg.

Ekberg och Bengtsson grundade Royal Design 1999 och bolaget har växt till att i år omsätta cirka 750 miljoner kronor och ha 160 anställda i Kalmar och Orrefors.

Varför säljer ni nu?

– Tajmingen är bra just nu då både Eequity och Verdane Capital har startat nya fonder och vill investera mer pengar i bolaget, säger Andreas Ekberg.

Du har fem procent kvar, kan det bli aktuellt att sälja hela bolaget?

– Inte som det ser ut nu. Vi har en treårsplan att tillsammans med Verdane och Eequity jobba mot en börsnotering vilket jag tror skulle vara väldigt bra för Royal Design.

Varför skulle det vara bra?

– Genom att sprida ägandet kan vi säkra Royal Designs framtid som ett lokalt företag i Kalmar och Orrefors. Det är den approachen vi vill ha.

Royal Design öppnade nyligen ett kontor i Stockholm och har också rekryterat en ny vd. Stockholmaren Magnus Petersson tillträdde före sommaren. Närmast kommer han från jobbet som e-handelschef för Media Markt.

– Det är en väldigt offensiv satsning vi nu gör med sikte på en miljard i omsättning. Förutom att börsnoteras så ligger fokus på att expandera också internationellt, säger Andreas Ekberg.