Grävgeneralen vill tillbaka till rötterna

Kalmar Artikeln publicerades
Grävgeneralen Kersti Forsberg förbereder sig inför landets största journalistkonferens som hålls i Kalmar med start på fredag.
Foto: Mats Holmertz
Grävgeneralen Kersti Forsberg förbereder sig inför landets största journalistkonferens som hålls i Kalmar med start på fredag.

Landets största journalistkonferens kommer till Kalmar.

Agendan är satt.

– Samarbetet blir allt viktigare, säger grävgeneralen Kersti Forsberg.

Runt 600 deltagare är anmälda till årets Grävseminarium, landets största journalistkonferens, i Kalmar. Kersti Forsberg, till vardags verksamhetschef hos medieinstitutet Fojo i Kalmar, agerar grävgeneral och ser fram emot konferensen i Kalmarsalen som kickar i gång på fredag.

– De här dagarna är otroligt viktiga. Det är viktigt för att både tillhandahålla sig ny kunskap och få inspiration men det är också en plattform där man kan träffas, nätverka och skapa nya samarbeten, säger Kersti Forsberg.

Just samarbetet löper som en röd tråd genom konferensen.

– Det ställs allt större krav på de tunga grävjobben. Många gräv handlar om svåra ämnen och det kan vara svårt att få fram material. Verkligheten blir allt mer komplicerad där det krävs rejäla expertkunskaper och vi är inte experter på allt. Någon kanske är en duktig skribent, någon annan är duktig på att ta fram data, således blir det allt viktigare att samarbeta och gärna över gränserna med tanke på att många har mindre och mindre resurser.

Varför behövs den här sorten av konferens?

– Även om många har minskade resurser att tillgå så är det ändå en hel del redaktioner som satsar på gräv och kvalitetsjournalistik. Det här är ett tillfälle att träffas, utbyta erfarenheter, lära sig något nytt, att peppa varandra, helt enkelt. Känslan är att vi går ”back to the roots”, tillbaka till rötterna – för att få fram det andra vill dölja, säger Kersti Forsberg.

Pulitzervinnaren Martha Mendoza från USA är konferensens affischnamn och är huvudtalare, så kallad keynote speaker, på konferensen.

Varför föll valet på Mendoza?

– Martha har varit med i många klimatgranskningar och klimatfrågan är viktigare än någonsin. Vi har försökt få Martha till Gräv flera gånger tidigare utan att ha lyckats så vi är jättenöjda att hon kommer hit nu.

Andra höjdpunkter på schemat?

– Jag brukar säga helheten men måste jag säga någon enskild punkt så säger jag hackatonet där journalister och medieaktörer får dela erfarenheter med utvecklare.

Konferensen kommer även synas utanför Kalmarsalen.

– Det kommer att byggas upp ett gigantiskt tält på parkeringsplatsen här utanför. Tältet kommer exempelvis rymma ett antal utställare, säger Kersti Forsberg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.