Glaskonstverk för nya universitetet ska provblåsas i Boda

Kalmar/Boda Artikeln publicerades
Formgivaren och glasblåsaren Hanna Hansdotter provblåser nu på torsdag ett alldeles nytt, tredimensionellt och mobilt konstverk för nya Linnéuniversitetet i Kalmar.
Formgivaren och glasblåsaren Hanna Hansdotter provblåser nu på torsdag ett alldeles nytt, tredimensionellt och mobilt konstverk för nya Linnéuniversitetet i Kalmar.

Nu på torsdag provblåser formgivaren Hanna Hansdotter sitt nya konstverk, som så småningom ska placeras i hus Forma på Linnéuniversitetet i Kalmar hamn.

Provblåsningen sker på The Glass Factory i Boda, där Hanna Hansdotter ska få hjälp av studenter med att producera det tredimensionella och mobila konstverket.

Redan våren 2018 fick Linnéuniversitetet ta emot en gåva på 250 000 kronor från Stiftelsen Kalmar Handlande-Borgares Donationsfond.

– The Glass Factory i Boda har hjälpt oss att utse en konstnär med lokal anknytning som ska skapa det här konstverket, berättade stiftelseordförande Peter Westher då i ett pressmeddelande.

– Uppdraget går till Hanna Hansdotter från Månsamåla utanför Åfors.

Nu är det alltså dags för provblåsning i Boda, medan invigningen av konstverket, som ska placeras i hus Forma i anslutning till Ekonomihögskolan, sker först under 2019.

Hanna Hansdotter är både utbildad formgivare och glasblåsare och har på kort tid blivit ett uppmärksammat namn i Glasriket. Hon har studerat keramik och glas på Konstfack och arbetar nu som designer på Kosta–Boda. Hon hade sin första stora soloutställning, Fading Prints, på ett galleri i Stockholm under våren 2018.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.