Glåpord och hotfull stämning för partierna på stadsfesten

Kalmar Artikeln publicerades

Glåpord, stök och trakasserier. Den gamla traditionen med att partierna står på stan med tält och marknadsför sig har blivit ett problem.

De flesta partier väljer nu att gå hem tidigt, kvällarna upplevs som alltför stökiga.

Under Kalmar stadsfest fanns i princip alla partier på plats i centrala Kalmar för att presentera sig och träffa presumtiva väljare. Så här berättar Maria Kehagia, nybliven S-politiker i Kalmar.

Maria Kehagia:
Foto: Mats Holmertz
Maria Kehagia: "Jag är fortfarande både oerhört arg och frustrerad över att jag som politiker inte kan få informera vad mitt parti står för utan att bli trakasserad.”

– Jag är fortfarande både oerhört arg och frustrerad över att jag som politiker inte kan få informera vad mitt parti står för utan att bli trakasserad. Under en av dagarna kom en man fram och förklarade att han ansåg att Socialdemokraterna förstört Sverige. När jag svarade och ställde frågor fick jag rakt i ansiktet "du kan fortfarande åka hem till ditt land."

– Jag blev fullständigt ursinnig. Jag är född i Sverige, detta är mitt land. Vad har hänt med vårt samtalsklimat, jag vägrar att gå med på att detta har blivit accepterat, säger hon.

Under det år som gått sedan Maria Kehagia valde att engagera sig politiskt har hon gång på gång förfärats över samtalsklimatet på sociala medier.

– Jag är inte rädd för att säga vad jag tycker och vad jag står för. Men flera gånger har jag tvingats ta bort inlägg från min Facebooksida. De svar och inlägg som andra publicerat håller en ton och är så otrevliga att jag inte vill ha dem kvar.

För Maria Kehagia är det som sker i dag en obehaglig påminnelse om det som hände när hennes föräldrar flyttade till Sverige från Grekland på 1960-talet. Hon minns de mycket nedlåtande kommentarerna om grekerna, att de tog svenskarnas jobb och tjejer.

– Nu är vi där igen och i dag är samtalstonen många gånger helt bedrövlig. Jag förstår inte vad som kan få människor att skriva och bete sig som de gör.

Sida vid sida med Socialdemokraterna hade Sverigedemokraterna sitt tält. Även där upplevde politikerna stämningen som stundtals otrevlig och hotfull.

Thoralf Alfsson (SD) är djupt oroad över vad som händer på gator och torg under årets valrörelse. En verklighet med hot och trakasserier är vad de många partiföreträdarna måste hantera.
Foto: Mats Andersson
Thoralf Alfsson (SD) är djupt oroad över vad som händer på gator och torg under årets valrörelse. En verklighet med hot och trakasserier är vad de många partiföreträdarna måste hantera.

– Min uppfattning är att vi under den här valrörelsen fått uppleva en verklighet med trakasserier mot oss som parti som håller på att eskalera. Till vårt tält kom det flera gånger grupper av unga invandrarkillar, de var enbart där för att provocera. Flera gånger blev det stökigt, en gång så pass stökigt att två poliser som passerade fick ingripa. Vi står aldrig ensamma i tältet längre, det är helt uteslutet, säger Thoralf Alfsson (SD).

För Sverigedemokraterna har turbulensen runt valtält och även vid valstugorna påverkat hur de arbetar.

– Jag tog själv upp säkerhetsfrågorna med representanten för Kalmar kommun, vi behöver exempelvis brandsläckare. Våra valstugor har ju flera gånger, senaste bara häromdagen, eldats upp. Likaså tar vi med oss dyrbar utrustning hem på kvällarna och lämnar inte mycket kampanjmaterial kvar. Den här verkligheten gör mig jättebekymrad, den otrygga situationen påverkar självklart oss när vi ska kampanja, säger Thoralf Alfsson.

Även vid Vänsterpartiets tält var det stundtals otrevlig stämning under stadsfesten.

– Jag ska inte säga att vi blev trakasserade eller hotade, det blev vi inte. Men flera gånger var det lite äldre män, det var alltid äldre män, som uppträdde otrevlig. De vägrade acceptera våra svar på deras frågor och flera gånger stod de kvar länge och bara tittade. Vi hade en man som i princip stod vid vårt tält varje dag och bara studerade oss, det kändes inte bra, säger Liselotte Ross.

Men alla partier har inte samma upplevelse av stämningen vid valtälten under stadsfesten.

– Jag måste säga att detta märkte jag absolut inte något av, vi hade endast trevliga besökare. Men vi går också hem tidigt, det brukar bli lite stökigare under kvällstid, säger Christopher Dyvik (KD).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.