Glädjen blomstrar i hembygden

Nybro Artikeln publicerades
Mats Arnér, ordförande, och Jean Gerdin, sekreterare, visar gärna upp 1840-talshemmet Mangårdsbyggnaden. Möblerna i huset är inköpta för att återskapa tidsandan och vissa besökare har varit så glada i inredningen att de tagit med den hem. "Tyvärr har vi börjat låsa om dagarna, det är så mycket som har stulits", berättar Jean Gerdin.
Foto:Frida Lindström
Mats Arnér, ordförande, och Jean Gerdin, sekreterare, visar gärna upp 1840-talshemmet Mangårdsbyggnaden. Möblerna i huset är inköpta för att återskapa tidsandan och vissa besökare har varit så glada i inredningen att de tagit med den hem. "Tyvärr har vi börjat låsa om dagarna, det är så mycket som har stulits", berättar Jean Gerdin.

Trivselkvällar, våffelmåndagar och en uppsjö olika utställningar är bara en bråkdel av allt som händer i Nybro hembygdsförening. Här möts turister, Nybrobor, pensionärer och ungdomar – och det finns en aktivitet för de flesta.

Hembygdsgården Qvarnaslät i Nybro är en vacker oas mitt i glasriket. De tolv olika byggnaderna är välskötta och ombonade och gräsmattan nyklippt. I ena änden av gården står den praktfulla Mangårdsbyggnaden, en tidsenligt möblerad bostad från 1840-talet med vackra rum och inredning från svunna tider. På andra sidan finner man Qvarnaladan, en livfull plats med ett hemtrevligt café och flera ståtliga sällskapssalar. Här huserar Nybro hembygdsförening. De har 400 medlemmar varav ett sextiotal arbetar engagerat med verksamheten.

– Vi har var sin vecka på serveringen. Vissa jobbar i köket och andra är vaktmästare, berättar Mats Arnér, ordförande i föreningen.

Serveringen med hembakt fika är ett av de mest populära besöksmålen på gården. Den är öppen från söndag till torsdag hela sommaren och på måndagar serveras våfflor.

– På våffeldagarna är det smockat. Det är starkt förankrat bland Nybroborna, säger Mats Arnér.

I övrigt är det många turister som väljer att besöka gården, ofta i syfte att undersöka någon av de många utställningar som finns att titta på. En våning ovanför serveringen finns ett dräkt- och textilmuseum med allt från brudklänningar till barnmorskedräkter från olika epoker av 1900-talet. Här finns även en djurutställning med uppstoppade djur i olika storlekar. Men det mest spännande museet, enligt föreningens sekreterare Jean Gerdin, ligger lite undanskymt på gården.

– Industrimuseet är nog min favorit. Här finns en stor del av Nybros historia, säger han.

Och visst är det så. Museet innehåller montrar och avdelningar för de olika typer av industrier som funnits i Nybro under 1900-talet: metall, trä, glas och papper. Det finns faktabanderoller och upplysta foton, gamla maskiner och forna produkter från industrin. Sedan museet invigdes 2011 har det lockat många besökare till gården.

En annan omtyckt aktivitet är de regelbundna trivselkvällar som äger rum på onsdagarna. Med musikunderhållning från lokala musiker, band och orkestrar drar föreningen ofta stor publik till gården.

– Det beror lite på vädret förstås men sist var det 61 besökare. Nästa vecka har vi sommaravslutning med Eds orkester och då tror vi att det kommer ett hundratal, säger Mats Arnér.

Han har suttit i styrelsen i 4–5 år och Jean Gerdin sedan 2010. Allt arbete sker ideellt och det krävs en hel del tid för att hålla alla evenemang och aktiviteter i gång.

– Jag lägger ner mellan 400 och 500 timmar om året på det här, säger Jean Gerdin.

Fakta

Kalmar läns hembygdsförbund

Består av 84 olika hembygdsföreningar.

Har drygt 32 000 anslutna medlemmar på fastlandet och Öland.

Verkar för att vårda och tillgängliggöra länets kulturmiljöer och -historia.

Arbetar även med turism- och landsbygdsutvecklingsfrågor.

Visa mer...