Fullmäktige med lite motstånd

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson, Sverigedemokraterna.
Foto:Johanna Eriksson
Thoralf Alfsson, Sverigedemokraterna.

Försiktig kommunbudget blev klubbad utan större oenighet. Det var först när invandring diskuterades som debatten tog vid.

Normalt ligger budgetmötet i juni varje år. Men varje valår sker ett undantag. När kommunbudgeten ska läggas är det en fördel att veta vilka ekonomiska ramar man får från riksdagen. Budgetfullmäktige hålls därför efter att riksdagen tagit sin ekonomiska planering för 2015. Redan i kommunstyrelsen handlade debatten mycket om varandras budget snarare än sin egen. Socialdemokraterna har gått hårt åt oppositionen för att de presenterat sifferlösa budgetar och oppositionen för att majoriteten mörkat var besparingarna ska tas. Partierna försökte också positionera sig i sina profilfrågor. SD koncentrerade sig på att berätta om invandringens kostnader, MP om att ambitionerna om ekoinköp måste höjas från dagens 25 procent, FP om en genomlysning av kommunerna ska till för att få ner kostnadsläget, M om att fler delar inom kommunen måste konkurrensutsattas. Men på det hela verkade det inte som om de åtta partierna stod speciellt långt ifrån varandra. Detta trots att presenterades hela 25 tilläggsyrkande. Men budgeten passerade igenom utan problem.

Debatten tog i stället vid när det gällde frågan om en ny överenskommelse med migrationsverket om mottagande av invandrare.

– Normalt så får vi ekonomiska kalkyler på allt men inte när det gäller invandring. Vi vet inte vad det kostar. Det är oansvarigt. Invandring kommer att belasta kommunens budget, säger Thoralf Alfsson (SD).

Han fick inte stå oemotsagd och förutom sina fem kamrater på bänken så var det ett massivt motstånd. Bertil Dahl (V) var en av de hårdaste kritikerna.

– Ska vi ta hand om lidande människor med öppen famn, eller med en knytnäve. Vi är ett rikt land och ska hjälpa de precis som vi hade velat bli hjälpta om vi hade haft det svårt, säger han.

Kommunalrådet Dzenita Abaza (S) kommer ursprungligen från Bosnien och såg klara likheter mellan flyktingarna som i dag kommer från Syrien och de från Balkan på 1990-talet.

– Jag vill tacka Sverige för att jag fått den här chansen. Men vi kan också visa att Sverige klarar av att ta emot många flyktingar. De från Balkan har kommit väl in i samhället, säger hon.

Björn Brändewall (FP) höll inte med Thoralf Alfsson (SD) om att invandring kostar pengar.

– Tyskland och Sverige är de som har den mest generösa flyktingpolitiken, det är också de ekonomier som går bäst i Europa, säger han.

Fakta

Så fördelas miljarderna

Kommunledningskontoret

208 706 6,4 procent

Politisk organisation, projekt, planfrågor

Gymnasieförbundet 273 437 8,3 procent

Gymnasieutbildning

Kommunens revisorer 2 674 0,08 procent

Revision

Samhällsbyggnadsnämnd 54 771 1,6 procent

Byggfrågor

Servicenämnden 213 874 6,5 procent

Fastighet, vägar, skötsel

Kultur- fritidsnämnden 168 062 5 procent

Fritidsanläggningar, föreningar, kultur

Barn och ungdomsnämnden 852 863 26 procent

förskole- och grundskolutbildning

Omsorgsnämnden 619 905 19

Äldrevård

Socialnämnden 701 161 21

Försörjningsstöd, missbruksvård

Södermöre kommundelsnämnd 203 727 6

skola, äldrevård i Södermöre

Siffrorna är uttryckta i tusentals kronor. Den totala driftsbudgeten är på 3,2 miljarder kronor.

Visa mer...

Fakta

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.