Frostensson kan sänka Svenska akademien

Kalmar Artikeln publicerades

Svenska Akademien har ju länge varit en visa i våra medier.

Ibland känns det som att det är ett typiskt Stockholmssyndrom där jag som boende på vischan kan känna ett totalt ointresse för vad som händer i den ankdammen.

En av ledamöterna, Katarina Frostenson, kan tänka sig att lämna Akademien eftersom hon inte vill ”ställa sig i vägen för återupprättandet av Akademiens förtroende” men bara om hon kompenseras så att hon kan fortsätta försörja sig som poet.

Frostenson blir pensionär i mars detta året. Hur många av dagens pensionärer får en kompensation av sin arbetsgivare när hen går i pension? Enligt kulturchefen på DN så rör det sig om miljonbelopp, Akademien kan tänka sig att pytsa in 13 000 kronor per månad plus hyresreduktion på lägenheten som Frostenson hyr av Akademien.

Frostenson har hittills gett ut ett 20-tal poesier, däribland fyra stycken översatta till franska. Dessa bör väl garantera Frostenson en stadig inkomst även efter sitt utträde ur Akademien.

Om Akademien skulle tillmötesgå Frostenson krav så kommer man ju att sänka det absolut sista av anseende och förtroende som eventuellt finns. Frostenson kommer att inte bara att ”ställa sig i vägen för återupprättandet av Akademiens förtroende”, hon kommer också att utgöra ett bojsänke som sänker hela Akademien.

Man måste ju betänka att Katarina Frostenson faktiskt har begått allvarliga tjänstefel genom att avslöja kommande Nobelpristagare till sin man Kulturproiflen och därmed i förlängningen orsakat Akademien stor skada.

Henry Amper

Torsås

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.