Frisörlicens garanti för yrkeskunnande

Kalmar Artikeln publicerades
Ulrika Emanuelsson och Staffan Westman höll i mötet för frisörerna och berättade om den frisörlicens som nu finns för utbildade och kompetenta frisörer.
Foto:Pia Andersson Hobert
Ulrika Emanuelsson och Staffan Westman höll i mötet för frisörerna och berättade om den frisörlicens som nu finns för utbildade och kompetenta frisörer.

Frisörernas yrkesnämnd är ute på turné för att berätta mer om den nya frisörlicensen. På torsdagskvällen besökte man Kalmar.

Intresset är stort och sammanlagt åker man runt till 21 orter.

Den 15 mars i år lanserades frisörlicensen som ska göra det lättare för konsumenten att välja rätt frisör. Tidigare har vem som helst kunnat kalla sig för frisör. Men en licens på spegeln garanterar frisörens utbildning och yrkesskicklighet.

– Licensen är första steget mot en seriösare frisörbransch, säger Ted Gemzell, vd för Frisörföretagarna. Målet är att få till en lagstiftning som kräver licens för att få driva salong och arbeta som frisör.

  Frisörföretagarna har tillsammans med tre andra branscher arbetat fram en modell för frisörlicensen. Modellen bygger på branschens nuvarande system för yrkesprov och yrkesbevis.

  De som har avlagt godkänt delprov, gesällprov eller innehar mästarbrev kan ansöka om licens utan att avlägga ett nytt prov.

  Trots det kommer alla att få en teoretisk uppdatering kring de kemikalier som finns i de kosmetiska produkter som frisörer använder och hur de påverkar hår och hud.

  Licensen ska sitta på frisörens spegel, synligt för kunden, för att bevisa att frisören har utbildning och kunskap i yrket.

  – Det blir som ett slags körkort, säger Staffan Westman från Frisörernas yrkesförbund.

  Han och Ulrika Samuelsson höll i mötet i Kalmar som hade lockat ett 40-tal frisörer.

  – Att ha något som visar att man kan det man sysslar med skapar reda i branschen, förklarar Ted Gemzell. Annars utsätter man både sig själv och kunden för en risk när man håller på med blekning och färgning av håret, sådant måste man kunna för att utföra det på ett säkert sätt.

  Ted Gemzell framhåller vikten av att få bort den svarta marknaden.

  – Vi vet att 25 procent av omsättningen är svarta pengar i dag.

  Man räknar med att det finns omkring 25 000 verksamma frisörer i landet. Varannan har inte den utbildning som krävs.

  – Att kunna visa att man kan det man gör, är bra för alla. Det är en slags säkerhet.