Frisör hotas av stora skadestånd

Kalmar Artikeln publicerades

Ett frisörföretag i Kalmar hotas av 230 000 kronor i skadestånd, sedan facket lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. En tvist om friskvårdsbidrag ligger bakom.

Handelsanställdas förbund har lämnat in en stämningsansökan mot ägaren och branschorganisationen Sveriges frisörföretagare till Arbetsdomstolen, gällande tolkning av kollektivavtalet.

Fackförbundet kräver skadestånd på 200 000 kronor till förbundet och 30 000 kronor till den drabbade frisören. Orsaken ska vara brott mot kollektivavtalet.

I Frisöravtalet står det sedan 1 april 2010 att frisörbolag är skyldiga sina anställda friskvårdsbidrag eller bidrag till arbetskläder på 2 600 kronor varje år, menar förbundet. Enligt stämningsansökan fick den anställde inget friskvårdsbidrag förra avtalsåret.

Den anställde frisören skulle ha fått en del som friskvårdsbidrag och en del som bidrag till arbetskläder men då krävde ägaren att företagets logotyp skulle finnas på kläderna. Detta strider mot Frisöravtalet, enligt stämningsansökan, och frisören avstod från att köpa arbetskläder.

Frisörföretaget hävdar att de har en ny policy som säger att det numera ska vara tryck på arbetskläderna, något som Handelsanställdas förbund inte kände till.

Facket hävdar att det i Frisöravtalet står att kläderna ska vara frisörens egen egendom, att arbetstagaren köper in kläder eller skor, lämnar in kvitto och får tillbaka en del av beloppet som bidrag. Förbundet ska komma in med mer bevisning enligt stämningsansökan.