Från Ironman i Kalmar till Sydpolen

Stockholm/Kalmar Artikeln publicerades
Aron Andersson – på Sydpolen och i målgången för Ironman i Kalmar.
Foto:Pressbilder
Aron Andersson – på Sydpolen och i målgången för Ironman i Kalmar.

Äventyraren och tv-profilen Aron Andersson var först med att som rullstolsburen klara av Ironman i Kalmar i somras. Efter loppet avslöjade han nästa utmaning: Att ta sig till Sydpolen. Nu är han där.

Än en gång är han som rullstolsburen ensam om att klara av denna bedrift. Aron Andersson nådde Sydpolen på onsdagen.

"Jag är så lycklig! Min stora dröm som jag planerat för i år har äntligen gått i uppfyllelse. Det har stundtals varit hur jobbigt som helst, men att komma fram hit till Sydpolen känns underbart", säger han i ett pressmeddelande.

Expeditionen har tagit 22 dagar och Aron Anderson har skidat över 30 mil med bara armarna i en specialbyggd sitski. Den nya utmaningen presenterades på en pressträff bara dagar efter målgången för Ironman i Kalmar i augusti.

"Just nu är jag hungrig och luktar pyton. Ett bad och en rejäl portion icke-frystorkad mat skulle sitta fint", säger han.

Äventyret är en del i hans insamling till Barncancerfonden som nu är uppe på 4,8 miljoner kronor.

Aron Anderson är rullstolsburen sedan nio års ålder, då han opererades för cancer. I början av året besteg han Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Tidigare har han bland annat bestigit Kebnekaise och simmat över Ålands hav, från Grisslehamn till Åland. Han har också varit programledare för SVT:s Lilla sportspegeln.

Barometern mötte honom för en intervju inför Ironman, ett lopp han sedan klarade av på tiden 10.29,38 och efteråt berättade om känslorna och publiken i Kalmar i ett tv-inslag från målgången: "De har burit fram mig här i Kalmar"

Vi har tidigare berättat om när Ironmandrömmen tog form.

Så här skrev vi när Aron Andersson tog sig till toppen av Kilimanjaro.

IRONMAN KALMAR: Läs mer på vår specialsajt.