Fortfarande osäkert om kidnappad länskvinna

Kalmar Artikeln publicerades

Det är fortfarande knapphändiga uppgifter om den kidnappade länskvinnan. Antonio Vumilla kongoles som bor i Bergkvara misstänker att regeringen kan ligga bakom bortförandet.

Kongo-Kinshasa räknas som en av världens farligaste länder och regionen Kasai i söder som en av landets värsta. Det var här som kvinnan med anknytning till länet kidnappades i söndags.

– Vi förmedlar ingen mer information än att det är en svensk kvinna, anställd av FN som är försvunnen och som vi nu eftersöker. Det är standardrutiner, säger kanslirådet Patric Nilsson.

Myndigheterna är av naturliga skäl väldigt förtegna när det gäller information händelsen. Det är NOA inom polisen som normalt sköter förhandlingarna men då kvinnan arbetar för FN är det troligt att deras avdelning för den här typen av insatser också vill delta. UD har vädjat att medier inte ska gå ut med kvinnans identitet.

– Det kan handla om att man skapar sig ett bättre förhandlingsläge om kidnapparna inte vet vem de har tagit, normalt vill man inte ha någon mediestorm runt kidnappningar, säger Jonas Månsson kidnappningsexpert på försvarsmakten. Men det här är inte vårt bord, vi arbetar bara med försvarsmaktens personal.

Antonio Vumilla bor i Bergkvara och kommer från Kongo. Som regimkritiker satt han sju år i kongolesiskt fängelse innan han kunde rymma.

– Jag skulle nog gissa på att det kan vara regeringen själva som ligger bakom bortförandet. Jag har läst en regeringskommuniké där de skriver att de som blev kidnappade inte hade informerat regeringen om var de skulle. Men det har FN personalen ingen skyldighet att göra. De är där för att kontrollera att sanktioner efterlevs.

Enligt Antonio Vumilla har området blivit farligt sedan regeringen och en lokal gerillagrupp börjat kriga. Regeringstrupper hade ihjäl den lokala hövdingen Kamwina Nsapu och vägrade att lämna tillbaka kroppen till familjen.

– FN är där för att utreda en massaker som regeringen har anklagats för. Gerillagruppen har inget motiv för att kidnappa FN-personal, så det tror jag inte.

Kvinnan var under en tid ett toppnamn inom sitt parti och ordförande i deras ungdomsförbund. Sedan en tid tillbaka ingick hon i en expertgrupp från generalsekretariatet för att övervaka FN-sanktionerna mot landet.

– Hon var med i riksdagsgruppen så vi träffades där. Hon är målmedveten och engagerad, säger en toppolitiker från länet.

Hennes mamma var länge aktiv för samma parti i den kommunen.

På hennes Facebooksida ser man en glad kvinna sittande på en mc-taxi från en plats som ser ut som Afrika. Det var just när hon åkte motorcykeltaxi som hon blev kidnappad.