Fortfarande ingen vår i sikte – kall natt på gång

VÄDER Artikeln publicerades
Parkeringar och snö, bilar blir stående och förhindrar effektiv snöröjning. Här på Stensö.
Foto: Anders Johansson
Parkeringar och snö, bilar blir stående och förhindrar effektiv snöröjning. Här på Stensö.

Minusgrader, snö och iskalla vindar: Trots att vi befinner oss i mitten av mars är det svårt att drabbas av vårkänslor – och de kyliga nätterna försenar vårens intåg.

– I de sydligaste delarna av Skåne hann några stationer växla om till vår i februari innan bakslaget kom. Men för resten av Sverige är det svårt att säga när det kan bli tal om vår, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

För att vädret ska kunna klassas som vår krävs det att medeldygnstemperaturen är stigande och över noll grader sju dygn i sträck. Och tittar man framåt kommer det faktiskt att bli varmare i delar av Sverige med chans till plusgrader i både Götaland, Svealand och längs med Norrlands kustland under nästa vecka, enligt Lisa Frost.

– Men däremot har vi fortsatt kalla nätter. Så även om det blir ett antal plusgrader på dagarna så går det inte att säga när det blir vår, det är något av ett vågspel. Vi får vänta och se hur mycket temperaturerna skiljer sig åt mellan natt- och dagtid, säger hon.

I sydöstra Götaland väntas en kall natt mot söndagen med så mycket som 6–12 minusgrader. På söndagen ska det bli soligt med mindre vind. Men ändå bara gå upp mot fyra plusgrader på termometern. Resten av veckan ser det ut att fortsätta vara minusgrader eller i alla fall nollgradigt på nätterna.

Samtidigt är bakslag av den typ som södra Sverige nu upplever inte helt ovanliga, påpekar Lisa Frost.

– I slutet av mars 2013 var det exempelvis ännu kallare i Götaland än vad det är nu. Så det handlar inte om något extremt väder.