Förslag om att begränsa skoteråkning

Kalmar Artikeln publicerades

Inga krav på utbildning, ingen åldersgräns, inga krav på utrustning när det gäller att köra vattenskoter. Det vill Jan-Ingemar Lundström ändra på.

Du måste ha körkort för att köra moped och motorcykel. När det gäller snöskoter finns det en åldersgräns och krav på utrustning. Men när det gäller vattenskoter som kan komma upp i hastigheter om 160 kilometer i timmen finns inga krav på körkort, någon åldersbegränsning eller utrustning. Det vill Jan-Ingemar Lundström ändra på. I ett medborgarförslag vill han nu att Kalmar i samverkan med övriga berörda myndigheter ska införa regler och begränsningar för vattenskoteråkning inom kommunens farleder.

Jan-Ingemar Lundström pekar också på den dödsolyckan i Köpenhamn där en vattenskoter var inblandad och att detta fick de danska myndigheterna att skärpa lagstiftningen.

– Jag har likt många andra valt att utnyttja delar av Systraströmmen som träningsbana. Men denna sommar har vi tvingats avbryta vår träning gång på gång, detta eftersom fyra herrar i 35-40 årsåldern, så gott som varje helg kommit åkandes i 25-30 knop. En simtur sker med livet som insats.

Det finns ett nationellt och generellt förbud om att köra vattenskoter utanför farleder. Men lagen krockar med EU:s krav på fri rörlighet för varor och tjänster. Det är därför ingen person har lagförts för att bryta mot vattenskotersförordningen de senaste åren.