Forskare: Rätt att anlita medium

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar kommuns anlitande av medium kan nu bli forskningsrapport. Religionspsykologen Sara Duppils ska kontakta kommunen.

Nästa vecka kommer Sara Duppils bok Hemsökta platser ut. Hon är forskare vid Högskolan i Gävle och har just specialiserat sig på andar eller entiteter som hon hellre vill kalla det.
– Jag planerar att skriva en vetenskaplig artikel om det som hänt i Kalmar, säger hon. Jag tycker att kommunen gjorde helt rätt att anlita ett medium. De gjorde det kommunhälsan eller psykologer behövt lång tid för att fixa, säger hon.
Hennes egen uppfattning är att har en person en upplevelse så ska det också betraktas som en upplevelse. Om det sedan betraktas som spöken eller andar eller något annat är inte så intressant.
– Det finns väldigt lite forskning i ämnet. Men väldigt många människor som har haft upplevelser. Men vi är väl lite rädda för det vi inte ha vetenskapliga bevis för, säger hon.
Tror du själv på spöken?
– Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Däremot tror jag på människor som säger att de har haft upplevelser. Jag tycker att fler borde följa Kalmars exempel. Bevisligen så blev man av med problemet.