Företagsledare från Kalmar friad från grova ekobrott

Stockholm/Kalmar Artikeln publicerades

Kalmarföretagaren som åtalades för grova ekobrott frias helt.

Tingsrätten anser inte att det är bevisat att företagarens 872 aktieköp i egna bolaget var för att höja kursen.

Företagsledaren från Kalmar har gjort små aktieköp i sitt eget bolag 872 gånger under drygt ett års tid. Köpen gjordes i ett bolag där mannen själv är den största ägaren och styrelseledamot. Han var tidigare styrelseordförande i bolaget.

I åtalet hävdade åklagaren att företagsledaren gjorde många och små aktieköp med syftet att aktivt höja kursen för bolaget. Företagsledaren själv nekade hela tiden till brott och sade i en tidigare intervju med Barometern att han bara följde råd han har fått och att han har gjort det han har kunnat för att rädda sitt bolag.

Brotten han åtalades för i Stockholms tingsrätt för ett par veckor sedan var grov marknadsmanipulation och otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott. Grov marknadsmanipulation har fängelse i straffskalan, från sex månader upp till sex år.

Men det blir inget straff för företagsledaren från Kalmar. På tisdagen kom domen och han friades på båda punkterna.

 

Läs mer här:

 

Enligt tingsrätten har inte åklagaren lyckats bevisa att köpen har gjorts med det syfte han påstår: För att påverka kursen. Tingsrätten menar också att det inte ens är utrett att de åtalade köpen har haft den effekt som åklagaren påstått. Finansmarknadsexpertis borde ha hörts i målet, enligt tingsrätten, och riktar därmed kritik mot åklagaren.

Tingsrätten konstaterar vidare att företagsledaren har köpt aktier i bolaget ända sedan börsintroduceringen 2005 och inte bara under åtalsperioden.

Därför menar tingsrätten att företagsledarens agerande ger stöd åt hans egen förklaring: Att han har en långsiktig tro på bolaget och att han vill öka sitt aktieinnehav för att förhindra att spekulanter ska ta över bolaget.