Fordon riskerar körförbud med nya regler

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund / TT

Den 20 maj börjar nya regler gälla för besiktning. Enligt Transportstyrelsen riskerar 16 600 fordon körförbud när tiden till deras nästa besiktning kortas.

I glappet mellan de nya och gamla reglerna gäller det för bilister att se upp. I Kalmar län handlar det om 16 600 fordon som får en förändrad besiktningsperiod, vilket innebär nytt datum och kortare tid till nästa besiktning.

Transportstyrelsen uppmanar därför alla fordonsägare att kontrollera vilket datum som gäller för dem, och bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet.

– Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

För att underlätta för fordonsägarna har Transportstyrelsen på sin webbplats skapat en tjänst där alla fordonsägare kan få svar om när det är dags att besikta.

Fakta

Nya regler

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3,5 ton i totalvikt kontrollbesiktas:

1. Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

2. Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

3. Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Källa: Transportstyrelsen

Visa mer...