”För oss i Kalmar är inte EU ett problem”

Kalmar Artikeln publicerades
Johan Persson (S) ser inte EU och alla lagar och regler som ett problem för Kalmar kommun, tvärtom har EU betytt mycket indirekt för att skapa jobb i kommunen.
Foto: Mats Holmertz
Johan Persson (S) ser inte EU och alla lagar och regler som ett problem för Kalmar kommun, tvärtom har EU betytt mycket indirekt för att skapa jobb i kommunen.

Drygt hälften av alla beslut som fattas i kommunhusen runt om i Sverige styrs upp av EU:s lagar och direktiv. Men de flesta gånger är detta inte något problem, i alla fall inte för Kalmar kommun.

Upphandlingsregler, regler för vilka material som kan användas vid byggprojekt och rader av olika miljölagar. Listan på hur EU styr vardagen för Sveriges tusentals kommunpolitiker kan göras väldigt lång.

Hur ser då politikerna själva på den påverkan EU har på kommunal verksamhet?

– Jag ska vara helt ärlig, det här är inte något jag tänker på speciellt ofta, det är helt enkelt inte ett problem. Det är ju inte så att vi går runt i stadshuset och tänker, oj nu kom det ett nytt EU-direktiv, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.

De få gånger då ett EU-direktiv verkligen måste granskas använder sig Kalmar kommun av extern expertis.

– I grunden har vi stor kunskap inom kommunens egen organisation, vi har ju steg för steg fått lära oss att arbeta med EU-frågor. Ett exempel är hur vi i dag delar upp våra upphandlingar, då följer vi lagstiftning samtidigt som vi kan handla närproducerat. Men skulle det vara en specifik fråga vi behöver hjälp med då har SKL jurister som är experter på EU-rätt så då löser vi det den vägen. För oss i Kalmar är inte EU ett problem, snarare tvärtom, fortsätter Johan Persson.

På vilket sätt är Sveriges EU-medlemskap positivt för Kalmar kommun?

– Det finns väldigt många exempel. Sverige som land har endast haft tre år med negativ tillväxt sedan vi gick med i EU, det är självklart bra för oss också. Sedan har vi och länet kunna dra nytta av EU:s strukturfonder på många olika sätt, de har skapat många jobb här hos oss. Och för en kommun som Kalmar som är så oerhört beroende av de gröna näringarna ger EU:s långsiktiga jordbrukspolitik långsiktiga spelregler som alla kan rätta sig efter. Det enda jag kan se där vi måste bli bättre det är att vi som land måste kunna anpassa oss efter nya lagar och regler mycket smidigare än i dag, säger Johan Persson.

 

Läs mer om EU-valet:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.