Buller från flyg skapar diskussion: ”Kunde inte sova”

Kalmar län Artikeln publicerades
Jas-39 Gripen-plan används i Flygvapenövning 2018 som pågår just nu, bland annat i luftrummet över Kalmar län – med baser i Kalmar och Västervik. (Arkivbild)
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jas-39 Gripen-plan används i Flygvapenövning 2018 som pågår just nu, bland annat i luftrummet över Kalmar län – med baser i Kalmar och Västervik. (Arkivbild)

I fredags drog årets stora flygvapenövning igång och flera läsare har hört av sig till Baromtern-OT med frågor om vad som händer när de hör plan mullra över deras hem i länet.

En läsare i Vickleby på Öland skrev tidigt på söndagmorgonen: ”Jag bor i Vickleby på Öland och för fem minuter sedan med några minuters mellanrum kom två överflygningar som var väldigt högljudda. Jag var vaken, fler blev nog väckta.”

Från fastlandskusten kom denna fundering på lördagsmorgonen: ”Undrar vad det är det för flygplan som flugit över Patamalm sen tretiden i morse?”

Som Barometern-OT tidigare berättat handlar det om en övning och även Louise Levin, kommunikationschef för Flygvapenövning 2018, bekräftar att det i de aktuella fallen handlat om flygningar inom ramen för övningen:

– Det är alltid några som hör av sig undrar, det är inget utöver det vanliga denna övning, säger hon till Baromtern-OT på söndagsmorgonen.

– Vi har gått ut med information om övningen i annonser i dagstidningar, vi har en egen webbsida om övningen och har även informerat närboende. Vi har till och med varit ute och besökt några inför övningen, berättar Louise Levin.

Här kommer flygaktiviteten att öka i sydöstra Sverige under övningsperioden 25–30 maj, enligt Försvarsmakten.
Foto: Försvarsmakten
Här kommer flygaktiviteten att öka i sydöstra Sverige under övningsperioden 25–30 maj, enligt Försvarsmakten.

Barometerns Facebooksida pågår nu en stor diskussion om övningen:

”Jo, hör dom jämnt, även nu. Öva, okej, gör det. Men helst inte över samhället, och absolut inte under nätterna. Kunde inte sova i natt och jag skulle upp och jobba i morse, ska köra bil och dela ut läkemedel då är det rätt bra om man får vara utvilad”, skriver en läsare.

”Bra att de övar. Sen om det låter lite på natten...vad gör det? För hur ofta är det”, skriver en annan.

En tredje vittnar om de höga ljuden:

”Förstår att flygvapnet måste öva, men varför flyga så lågt över hus och hustak, måste gå att öva över ej bebyggt område. I går kväll flög ett plan alldeles över vårt hus och tomt, Uttorp, Sturkö, trodde det skulle störta in i huset, detta var onödigt.”

Även sent på söndagskvällen hörde läsare av sig och beskrev höga ljud från flygplan som passerade över Kalmarområdet.

Ett Jasplan lyfter (arkivbild).
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Ett Jasplan lyfter (arkivbild).

I flygvapenövningen ingår även finskt stridsflyg och nytt är även att svenska Jas-plan får en bas i Estland under övningen.

– Det ökar ytterligare vår förmåga att verka tillsammans med andra och ger bättre övningsförutsättningar vad gäller användandet av luftrummet, säger övningsledare Claes Isoz i ett pressmeddelande.

Förutom den ökade aktivitet i luftrummet över Kalmar län, med aktiva baser i Västervik och Kalmar, kommer även ökad fartygstrafik och militär fordonstrafik att märkas.

Flygvapenövning 2018 (FVÖ 18) startade vid lunch på fredagen och avslutas på onsdag samma tid.

Så här har Baromtern-OT skrivit tidigare om övningen:

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.