Flera lokala vinnare i gastronomitävling

Kalmar Artikeln publicerades

Under fredagen delade Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi ut sitt stora pris. Vinnaren blev Anna Blücher från Linnéuniversitetet i Kalmar. Förutom det stora priset delades det ut diplom i sex olika kategorier, där det också fanns lokala vinnare.

Anna Blucher, Linneuniversitetet.
Foto: Mats Holmertz
Anna Blucher, Linneuniversitetet.
Foto: Press

Det blev universitetslektorn Anna Blücher, Linnéuniversitetet som blev vinnare av Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi stora pris. Det enligt motiveringen:

”För att vara en inspirerande kunskapsresurs för studenter vid Linnéuniversitetet samt för företag, media och institutioner. Hon har förmågan att koppla ihop akademisk vetenskap med praktisk verklighet.”

Förutom det stora priset delades det ut sex diplom ”för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi” i olika kategorier. Även där var flera länsbor nominerade och de som till slut stod som vinnare var Tvärskogs vilt och Vegoplanet

Tomas Nilsson, Tvärskogs vilt.
Foto: Arkiv
Tomas Nilsson, Tvärskogs vilt.
Foto: Press

Tomas Nilsson, Tvärskogs vilt, fick ta emot diplomet Främjande av lokal primärproduktion med motiveringen:

”För sitt medvetna sätt att arbeta med viltkött. Genom att skapa hållbara kanaler av hög kvalitet för både inköp och distribution blir skogens råvaror tillgängliga för många.”

Foto: Press

Diya & Anwar Jasseb Al Burhan, Vegoplanet, fick diplomet Främjande av lokal förädling och konsumtion, med motiveringen:

”För att ha startat tillverkning av falafel och vegobullar av gråärter och gula ärter som är odlade på Öland. Produkterna svarar på konsumenternas efterfrågan på lokalt producerad vegetarisk mat.”

Fakta

Alla vinnare

Vinnare av det Stora priset 2018

Anna Blücher, Linnéuniversitetet

 

Vinnare av diplomen

Mat och design Jesper Ståhl, Jesper Design, Jönköping

Den o entliga måltiden Sandra Hellsten, Sagoskogens Förskola, Jönköping

Destinations- och landsbygdsutveckling genom matupplevelse Christian Ek & Lena Sjögren, Resturang Syltan, Värnamo

Främjande av lokal primärproduktion Tomas Nilsson, Tvärskogs vilt, Ljungbyholm

Främjande av lokal förädling och konsumtion Diya & Anwar Jasseb Al Burhan, Vegoplanet, Kalmar

Yngre förmåga inom matkultur Joel Aronsson, Krakas krog, Kräklingbo

Visa mer...