Flera fall av RS-virus i länet – spädbarnsföräldrar varnas

KALMAR Artikeln publicerades
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har sett en rejäl ökning av antalet RS-fall i länet den senaste tiden.
Foto: Anders Johansson
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har sett en rejäl ökning av antalet RS-fall i länet den senaste tiden.

Efter flera fall av RS-virus i länet uppmanas nu småbarnsföräldrar att undvika platser med mycket människor.

– Det kan vara värt att vara lite extra försiktig, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Vuxna och äldre barn som får en RS-virusinfektion upplever inte mycket värre besvär än vid en vanlig förkylning. Men spädbarn kan bli rejält sjuka med besvärlig hosta och andningssvårigheter.

– Jag får rapporter från laboratoriet om hur mycket RS-virus de hittar i sina prover och det har varit mycket den senaste tiden. I vissa fall där vi trott att patienten haft influensa har det rört sig om rs-virus, säger Lisa Labbé Sandelin.

Vartannat år vid den här tidpunkten brukar det cirkulera mycket RS-virus och Lisa Labbé Sandelin konstaterar att det här är ett sådant år. Hon råder nu spädbarnsföräldrar att inte besöka platser med mycket människor.

– Viruset är hyfsat smittsamt. Man behöver inte isolera sig, men har man en liten spädis hemma ska man fundera en vända till innan man tar med barnet till shoppingcentret eller öppna förskolan.

Lisa Labbé Sandelin räknar med att den särskilda RS-perioden pågår i ytterligare några veckor innan den trappar av.

Symptom på att ett barn drabbats av RS-virus är bland annat ansträngd hosta, svårigheter att andas och segt slem i näsan och luftrören.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.