Flera butiker på Kvarnholmen stänger: "Fruktansvärt tråkigt"

KALMAR Artikeln publicerades
Topiarys ägare Åsa Wiklund. 3 bilder
Topiarys ägare Åsa Wiklund.

Flera butiker på Kvarnholmen har aviserat att de stänger.

En butiksägare befarar att Kvarnholmen ska bli en spökstad.

Men centrumutvecklaren ser ljust på framtiden.

De senaste veckorna har Calmareboden och Cityväskan meddelat att de kommer att stänga sina butiker. Och på fredagen öppnade Åsa Wiklund på Topiary sin butik för sista gången.

– Vi har en ofantligt vacker lokal och ett utbud som behövs i Kalmar. Men trapporna vi har upp till butiken gör att vi förlorar otroligt mycket kunder, säger Åsa Wiklund.

Hon menar att det har blivit allt svårare att driva affär på Kvarnholmen och befarar att Kvarnholmen ska bli en spökstad.

– De stora kedjorna och köpcentren slår ut oss. Folk har i flera års tid sagt att det kommer att vända för handeln i stadskärnan och jag har trott dem. Men det har inte blivit någon förändring, säger hon.

Nu lämnar hon butiken för gott och satsar i stället fullt ut på att arbeta med projekt och konsultation.

– Det är jättetråkigt att stänga för jag har så många härliga grannar runtomkring och vi har haft fantastisk stämning i butiken, säger Åsa Wiklund med gråten i halsen.

– Men man kan inte jobba gratis och jag känner att det är dags för mig att vända blad. Stängs en dörr så öppnas en annan.

Efter att Åsa Wiklund har flyttat ut kommer en pop-up-butik med julsaker hålla till i lokalerna under oktober, november och december. Vad som händer med butiken sedan är ännu inte klart.

Shanta Nyblom, som driver Cityväskan, bekräftar att hon kommer att lägga ner verksamheten. Men inte på grund av att handelsklimatet på Kvarnholmen har blivit för tufft. I stället väljer hon att sadla om.

– Jag startade butiken 1986 och har jobbat här i över 31 år och nu känner jag att det är dags att göra någonting annat. Det har ingenting med Kvarnholmens vara eller icke vara. Det är en fantastisk handelsplats, säger hon.

Hon har kvar sin lokal till den sista december. Vad hon ska göra därefter är ännu inte officiellt.

Calmarebodens ägare Anders Rimsäter har drivit sin affär i 35 år, men väljer nu att avveckla och sälja hela fastigheten. Han vill dock inte uttala sig om vad han ska göra efteråt, om någon tar över affärsverksamheten eller vad han tycker om handelsklimatet i centrum.

Kalmar citys centrumutvecklare Björn Mortensen tycker det är trist att tre butiker lägger ner – men tror inte att lokalerna kommer att stå tomma särskilt länge.

– Det har kommit till väldigt många nya affärer den senaste tiden och vi har aldrig haft mer aktivitet i stadskärnan än vi har nu, säger han.

Han berömmer verksamheterna som nu väljer att stänga.

– De har alla gjort stora insatser för staden. Men affärer kommer och går, så har det alltid varit. Med det tryck vi har nu tar nog snart någon annan verksamhet över, säger han.