Fler får chansen att studera på högskola

Kalmar Artikeln publicerades
Linneuniversitetet.
Linneuniversitetet.

I år är det fler som har blivit antagna till högskoleutbildningar. På Linnéuniversitet har antalet antagna höjts till runt 2000 fler jämfört med förra året. Men det är färre som söker.

För de som har sökt till en högskoleutbildning har chansen att komma in varit större i år. Men anledningen är inte enbart för att högskolorna och universiteten antar fler, utan också för att det är färre som söker.

Enligt Universitets- och högskolerådet är en av anledningarna till att söktrycket har minskat den rådande högkonjunkturen. Enligt dem gör det att fler väljer att jobba framför att studera.

Linnéuniversitet ligger på fjärde plats i Sverige med antalet sökande som har blivit antagna till deras utbildningar. Det universitet som har antagit flest är Umeå universitet.

Linnéuniversitet ligger även på femte plats gällande de som har kommit in på sitt förstahandsval och är även det universitet med den största ökningen jämfört med höstterminen 2017. Det universitet där flest har kommit in på sitt förstahandsval är Stockholms universitet.

Jämfört med tidigare år har Linnéuniversitet även den största minskningen med antalet reservplacerade sökande jämfört med tidigare år. Men det råder fortfarande hög konkurrens om platserna trots minskningen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.