Finns gud? Ateist och troende debatterar i kyrka

Kalmar Artikeln publicerades

Existensiella frågor är i ropet. Därför blir det debatt mellan humanisten Christer Sturemark och pastorn Vesa Annala om Guds existens.

Är Gud ett hjärnspöke, eller hela grunden för vår existens? Ja, den stora frågan kommer att vara i fokus på söndag då humanisten Christer Sturemark möter pastor Vesa Annala i en debatt i Lorensbergskyrkan.

– Det här blir sjunde tillfället som vi anordnar debatten, hittills har det varit fullt överallt, säger Tommy Dahlman som arrangerar debatten.

Trots att vi lever i en sekulariserad tid och att vi är på toppen av vår kultur när det gäller materialism, verkar trosfrågor locka.

– Ja, det är en intressant observation att trots att vi lever i ett framgångssamhälle så blir lokalerna fullsatta när vi pratar Gud. Det kan nog bero på att vi upplever ett vakuum i vårt stressamhälle där vi är väldigt fokuserade på allt yttre.

Trots att debatten är i en kyrka ser gärna Tommy Dahlman att ateister och agnostiker kommer till debatten. Han vill ha spänst och pluralism. Normalt brukar humanisterna se till att stötta Christer Sturemark, det tror han också kommer att ske i Kalmar.

– Blir det som det varit tidigare skulle jag tippa på att 60 procent av publiken kommer att vara troende och resterande förnekare, så brukar det se ut, säger han. Men det är också viktigt att påpeka att detta inte är något väckelsemöte. Det ska vara en tuff debatt, en tuff diskussion.

Tommy Dahlman kallar sig själv entreprenör med fokus på trosfrågor. Han har skrivit 16 böcker, forskar om existentialism och har bakgrund i frikyrkan. På söndag kommer han att vara moderator i debatten, publiken ombedes att under eventet sms:a in frågor som sedan kommer att ställas till Christer Sturemark och Vesa Annala.